Murray bereikt finale Australian Open

HOOFDDORP - Andy Murray heeft vrijdag de finale van de Australian Open bereikt. De Schot versloeg in Melbourne Roger Federer in vijf sets: 6-4, 6-7 (5), 6-3, 6-7 (2), 6-2 .

Murray treft in de finale de nummer één van de wereld Novak Djokovic. De Serviër was donderdag in drie sets te sterk voor de Spanjaard David Ferrer.

Murray had aan het begin van de partij direct de overhand in de Rod Laver Arena. De Schot ging in de openingsgame door de service van Federer en stond die break voorsprong niet meer af: 6-4.

Het tweede bedrijf verliep vrijwel gelijk aan de eerste set met het verschil dat Murray de breakkansen die hij kreeg in de servicegames van Federer niet wist te benutten. Een tiebreak moest hierdoor de beslissing brengen.

Een slecht geraakte smash van Murray leidde daarin tot het eerste setpunt voor de Zwitser. Hij benutte zijn kans en bracht de stand op 1-1 in sets. Het betekende het eerste setverlies van de Schot dit toernooi.

Ondanks de gewonnen set bleef Federer moeite houden om zijn servicegames te winnen. Murray dicteerde veelal de rally’s vanaf de baseline en plaatste bij de stand van 3-2 zijn tweede servicebreak van de partij. Het was voor de nummer drie van de plaatsingslijst genoeg om de derde set te winnen: 6-3.

Opleving

Federer hervond in de vierde set zijn goede vorm van eerder dit toernooi. Met enkele fraaie winners wist de Zwitserse nummer twee van de wereld de service van Murray te breken om zo uit te lopen naar een 4-1 voorsprong.

Die opleving bleek van korte duur, want de Schot brak daarna terug en kon bij de stand van 6-5 zelfs voor de wedstrijd serveren. Dit lukte Murray niet, waardoor een tiebreak de vierde set moest beslissen. Daarin was Federer duidelijk sterker dan de teleurgestelde Schot: 7-6 (5).

Murray herpakte zich in de vijfde set en ging direct door de service van de Zwitser. Federer had dit keer geen antwoord meer op het sterke spel van de Schot. Bij 5-2 benutte Murray zijn eerste matchpoint.

Het is voor Andy Murray de derde keer dat hij in de finale staat van de Australian Open. In 2010 verloor de Schot van Federer, een jaar later was Djokovic te sterk.

Tip de redactie