WADA uit stevige kritiek op beleid UCI en Verbruggen

AMSTERDAM - Wereldantidopingagentschap WADA heeft flinke kritiek op het voormalige beleid van de UCI onder Hein Verbruggen.

De Nederlandse oud-voorzitter onthulde dinsdag in Vrij Nederland dat onder zijn bewind regelmatig renners met verdachte bloedwaarden werden gewaarschuwd.

"Deze aanpak spreekt het doel van een effectief antidopingprogramma volledig tegen", stelt WADA donderdag in een verklaring.

Volgens Verbruggen, tussen 1991 en 2005 voorzitter van de UCI, waren de waarschuwingen bedoeld om dopinggebruik te ontmoedigen. Het moest renners afschrikken.

Voor WADA is zo'n aanpak de omgekeerde wereld. "Beleid moet erop gericht zijn af te schrikken, op te sporen en te voorkomen dat atleten doping gebruiken."

Onder de tientallen op hun verdachte bloedwaarden gewezen renners behoorde ook de Nederlander Karsten Kroon.

Armstrong

WADA heeft ook geen goed woord over voor de door de UCI geregisseerde ontmoeting van Lance Armstrong met een laboratoriumdirecteur, nadat de Texaan enkele controles met een verdacht epogehalte had afgegeven.

"Elke federatie die zoiets doet, zet zijn onpartijdigheid en integriteit op het spel." Armstrong biechtte vorige week na een decennium van ontkenning zijn dopinggebruik op.

De UCI heeft al jarenlang een bedenkelijke reputatie op het gebied van bestrijden van doping. In de biecht van Armstrong bij Oprah Winfrey bleef de internationale wielerunie echter buiten schot, hoewel vooraf door anonieme bronnen anders was aangekondigd.

NUwerk

Tip de redactie