'De Bakker en Huta Galung dingen naar wildcard Rotterdam'

ROTTERDAM - Richard Krajicek bezocht donderdag het Giant Racket op het Hofplein in Rotterdam. Het racket van twintig meter lang en zes meter breed is speciaal voor de veertigste editie van het ABN AMRO World Tennis Tournament, dat van 11 tot met 17 februari in Ahoy wordt gehouden, geplaatst in de havenstad.

"De voorbereiding verloopt goed", vertelde de 41-jarige toernooidirecteur aan NUsport. "Met activiteiten als de onthulling van het grote tennisracket merk je wel dat het nu steeds dichterbij komt. Ik heb er erg veel zin in."

"Het gaat goed met de kaartverkoop, de publieke belangstelling is waanzinnig. Het is natuurlijk wel essentieel dat een topper als Roger Federer ver komt in het toernooi, of misschien een Nederlander; hopelijk blijven er zo lang mogelijk aansprekende namen over."

Voor Krajicek is het toernooi geslaagd als de mensen met een voldaan gevoel naar huis gaan. "Ik heb voortdurend te maken met publiek, pers en sponsoren. Als die tevreden zijn en een fantastisch toernooi hebben gezien, dan ben ik persoonlijk ook tevreden."

Wildcard

De voormalig Wimbledon-winnaar hoeft zich over de organisatie van het toernooi verder niet druk te maken en bemoeit zich voornamelijk met het sportieve gedeelte. Zo is er bijvoorbeeld nog één wildcard te vergeven.

Deze zal vlak voor aanvang van het ATP-toernooi worden uitgedeeld. "Je kunt daarbij denken aan jongens als Thiemo de Bakker en Jesse Huta Galung", aldus Krajicek over mogelijke kanshebbers op de wildcard.

"Het lijkt erop dat de keuze gaat tussen twee of drie Nederlanders, al weet je natuurlijk nooit of er nog een buitenlandse topspeler is die zich aanmeldt voor het toernooi. We zullen zien wat er gebeurt."

Haase en Sijsling

Robin Haase en Igor Sijsling, die beide verzekerd zijn van deelname in Rotterdam, staan op de Australian Open verrassend in de finale van het dubbelspel. Daarin treffen ze zaterdag de Amerikaanse broers Bob en Mike Bryan, die als eerste geplaatst zijn in Melbourne.

"Igor zei op een gegeven moment: 'We nemen het dubbelspel serieus'. Dat vond ik een leuke opmerking", aldus Krajicek. "Na de eerste ronde volgde ik ze even niet, maar toen stonden ze ineens in de kwartfinale en in de halve finale wonnen ze van een topkoppel."

"Het wordt pittig, maar het is belangrijk hoe ze aan de finale beginnen. Als ze kunnen zorgen voor een flitsende start en de tegenstanders kunnen overrompelen, dan hebben ze een kans. De eerste drie of vier servicegames worden heel belangrijk, die moeten ze zien te behouden."

"Ik hoor ze de hele week al goede dingen zeggen, dat is belangrijk. Ze moeten zich realiseren hoe goed ze zijn en zich niet laten demoraliseren door de tegenstanders. Het komt op geloof aan."

Federer

Bij het mannenenkelspel op de Australian Open zal titelverdediger Novak Djokovic het in Melbourne opnemen tegen de winnaar van de partij tussen Andy Murray en Federer, die in februari als grote publiekstrekker naar Rotterdam zal komen.

"Een finale tussen Federer en Djokovic zou misschien het mooiste zijn, omdat ze een contrasterende speelstijl hebben", keek Krajicek, die zelf in 1992 de halve finale haalde in Australië in zowel het enkel- als dubbelspel maar wegens een schouderblessure moest opgeven, vooruit.

"Murray staat echter ook heel sterk te spelen en hij weet nu wat het is om een groot toernooi te winnen, in tegenstelling tot een paar jaar terug."

"Ik denk niet dat Federer moe is na zijn partij tegen Tsonga. Hij is sterk en fit. Of ik een lichte voorkeur voor hem heb? Het zou natuurlijk wel mooi zijn als hij als winnaar van de Australian Open naar Rotterdam komt."

Tip de redactie