HOOFDDORP - Rudi Kemna, ploegleider van Argos-Shimano, bekent dat hij in het voorjaar van 2003 kortstondig epo heeft gebruikt. Kemna reed toen voor de profploeg Bankgiroloterij. 

Kemna onthult in een interview in het nieuwste NUsport-magazine, dat werd afgenomen vóór de dopingbekentenissen van Lance Armstrong en Danny Nelissen: "Ik wist dat het verboden was en toch zette ik die stap. Omdat het langzaam ging (de dopingcultuur die zich opdrong, red.), kon het mij ook gebeuren."

"Ik was geen meeloper en ik zat ook niet op de fiets voor het geld. Ik was er niet op uit om miljonair te worden, maar het kwam op mijn weg en ik gebruikte epo."

Kemna zette een streep onder het prestatiebevorderende middel toen hij na Gent-Wevelgem 2003 naar de dopingcontrole moest en de paniek toesloeg. Hij had zichzelf voor de gek gehouden, zegt hij. "Hoe had ik zo dom kunnen zijn?" Kemna stelt met klem dat hij zijn nationale titel op de weg later dat jaar 'clean' heeft gewonnen.

Kemna vertelt aan NUsport dat ploegarts Peter Janssen de epo voor hem aanschafte. Kemna betaalde aan Janssen. Waar Janssen de epo vandaan haalde, weet Kemna nog altijd niet. Janssen liet in een schriftelijke reactie aan NUsport weten geen behoefte te hebben te reageren op journalistieke onderzoeken over doping.

Non-actief

Als gevolg van zijn bekentenis staat Kemna als ploegleider een half jaar op non-actief, zo liet Argos-Shimano donderdag weten. Dat is op verzoek van Kemna zelf.

De straf is overeenkomstig het convenant dat de twee andere Nederlandse wielerploegen onlangs sloten met wielerbond KNWU.

De ploegleiding van Argos-Shimano kon zich maar ten dele in die afspraken vinden, het miste vooral toekomstvisie.

Kemna krijgt van de zes maanden op non-actief drie maanden geen salaris uitgekeerd, liet ploegbaas Iwan Spekenbrink weten. Of de schorsing per direct ingaat is nog niet bekend.

Groene zones

Volgens Kemna was de belangrijkste oorzaak van zijn 'misstap' de komst in 2002 van de Belgische ploegleider Johan Capiot en de komst van een aantal ervaren renners. De sfeer sloeg om, vertelt Kemna, en in 2003 introduceerde Capiot 'groene zones', periodes waarin renners die aan een epo-kuur zaten niet koersten.

Kemna vertelt gedetailleerd hoe hij ondanks zijn pure sportbeleving toch overstag ging en gebruik ging maken van epo en welke processen eraan vooraf gingen. Ook Capiot reageerde niet op schriftelijke verzoeken van NUsport om mee te werken aan het verhaal. Capiot vertrok na het seizoen 2003 naar de ploeg van Chocolade Jacques.

Kemna vertelt zijn geheim nu te onthullen omdat hij wil laten zien dat ze bij Argos-Shimano de wielercultuur kunnen veranderen.

Argos-Shimano

Team Argos-Shimano - dat achter Kemna blijft staan na zijn bekentenis en door ploegbaas Iwan Spekenbrink is aangemoedigd openheid te geven - stelt het dopingvrij sporten boven winnen. Er heerst een zero-tolerance-beleid.

Spekenbrink zegt in een uitgebreide reactie in het magazine op Kemna's onthulling het extreem belangrijk te vinden dat er voor het wielrennen een sterk plan komt. "Dat is er nu niet", zegt Spekenbrink, "en daarom sta ik achter dit verhaal van Rudi, omdat wij op deze manier inzicht kunnen geven in het werkelijke probleem. Daarom vind ik dat Rudi kan aanblijven als ploegleider."

Na zijn half jaar op non-actief gaat Kemna dus gewoon weer aan de slag.

Kemna zegt er het grootste belang aan te hechten de renners uit zijn team proberen te behoeden voor een cultuur die hij heeft meegemaakt.

Kemna: "Ik hoop dat mijn verhaal inzicht geeft en een beetje kan bijdragen aan die verandering, zodat we meer jongens aan de goede kant houden en we voorkomen dat ze keuzes maken die ze niet willen maken, zoals ik heb gedaan."

Ploegleiding Bankgiroloterij 'wist van niets'

Lees het gehele interview met Rudi Kemna in NUsport magazine van januari, dat vanaf vrijdag te koop is voor de introductieprijs van 3,99 euro.