'Thomas Dekker deed zaken met dopingarts Fuentes'

RIJSWIJK - Thomas Dekker was één van de klanten van de beruchte Spaanse dopingarts Eufemiano Fuentes.

De huidige renner van Team Garmin-Sharp zou minimaal vijf keer in het geheim bloed hebben laten opslaan bij de gewraakte dokter.

NRC Handelsblad en de Volkskrant maken woensdag melding van de samenwerking tussen Fuentes en Dekker.

De Nederlandse wielrenner, die in juli 2009 voor twee jaar werd geschorst na een positieve controle op het verboden middel dynepo, zou in het voorjaar van 2006 als toenmalig Raborenner zeker twee van die opgeslagen bloedzakken hebben gebruikt voor een transfusie. In die periode won hij de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico.

Inval

Uit documenten van Operación Puerto, het Spaanse onderzoek naar het omvangrijke dopingnetwerk van Fuentes, zou blijken dat Dekker onder de schuilnamen 'renner 24' en 'Clasicómano Luigi' staat vermeld.

Andere bekende namen als Jan Ullrich, Ivan Basso, Alejandro Valverde, Tyler Hamilton en Alberto Contador zouden eveneens onder een codenaam tot de klantenkring van Fuentes hebben behoord.

De Spaanse politie deed op 23 mei 2006 een inval op diverse adressen in Madrid waar Fuentes en zijn medewerkers hun illegale praktijken uitoefenden. Daarbij werden liefst 185 gecodeerde bloedzakken aangetroffen, naast allerlei verboden middelen als epo, groeihormonen en steroïden.

Meer dan tweehonderd sporters uit uiteenlopende sportdisciplines zouden klant zijn geweest bij Fuentes.

Bekentenis

In Madrid begint maandag het strafproces rond Operación Puerto. Naast dopingarts Fuentes staan vijf andere verdachten terecht wegens het in gevaar brengen van de gezondheid van anderen. Sommige wielrenners, onder wie Contador en Basso, zijn opgeroepen om onder ede te getuigen.

Thomas Dekker verklaarde eerder woensdag dat hij van plan is om binnen twee weken bij de Nederlandse Dopingautoriteit een volledige bekentenis af te leggen over zijn dopingverleden.

Hij zal daarbij alle details prijsgeven, zo liet hij weten. Dekker gaf zaterdag al te kennen dat hij in zijn tijd bij de Rabobankploeg epo en bloeddoping gebruikte.

NUwerk

Tip de redactie