Verbruggen verdedigt keuze renners te waarschuwen

LAUSANNE - Hein Verbruggen blijft erbij dat de internationale wielrenunie UCI door renners met afwijkende bloedwaarden te waarschuwen, de strijd met doping aanging.

De oud-voorzitter verzet zich tegen suggesties dat de UCI het gebruik van doping, door bijvoorbeeld Lance Armstrong, juist mogelijk maakte omdat ze atleten waarschuwden die afwijkende bloedwaarden hadden, maar nog niet positief bevonden waren.

Aanleiding voor zijn reactie is een artikel in Vrij Nederland van deze week. Verbruggen stelt woensdag in een verklaring dat het altijd de intentie van de UCI is geweest tot een schone sport te komen.

''Het was beleid bij de UCI - en ook bij andere sportbonden - om atypische bloedwaarden of andere afwijkende testresultaten met de betrokken renners te bespreken. Daarmee lieten we renners die doping gebruikten, maar nog niet positief waren bevonden, weten dat ze in de gaten werden gehouden.''

Stoppen

Verbruggen benadrukt dat het absoluut het streven was om doping uit te bannen in de wielersport.

"We waarschuwden ze met als doel ze te laten stoppen met doping. Aan de andere kant, als het atypische testresultaat niet werd veroorzaakt door doping, had de renner de kans een medisch onderzoek te ondergaan. Ook teammanagers en ploegartsen werden op de hoogte gebracht.''

Volgens Verbruggen was dit beleid overeengekomen na lange discussies. ''Het doel was schone renners te beschermen tegen die concurrenten die mogelijk doping gebruikten in plaats van hen in het nadeel te laten blijven totdat de bedriegers konden worden gepakt.''

Pionier

Volgens Verbruggen was de intentie tweeërlei: zowel het afraden van doping als het tegengaan. ''Op hetzelfde moment liet het indrukwekkend aantal renners dat betrapt werd zien dat de UCI niet 'soft' was ten opzichte van bedriegers."

"Later werden de testen meer ontwikkeld en in 2008, bij de introductie van het biologisch paspoort, slaagde de UCI erin afwijkende bloedwaarden daarin als bewijs voor doping te kunnen gebruiken. Wielrennen is nog steeds een pionier in de jacht tegen doping'', vindt Verbruggen.

Tip de redactie