SANTIAGO DE CHILI - De Franse motorcoureur Cyril Despres heeft zaterdag voor de vijfde keer de Dakar Rally op zijn naam geschreven.

De KTM-rijder nam in de laatste etappe naar Santiago de Chili geen risico's en bereikte bijna vier minuten na dagwinnaar Ruben Faria de finishlijn. Daarmee behield hij voldoende voorsprong op de concurrentie.

De Chileen Francisco Lopez noteerde de beste tijd in de proef, maar hij kreeg een tijdstraf van vijftien minuten opgelegd wegens het vervangen van de motor.

Daardoor wordt de Portugees Faria in de officiële uitslag als ritwinnaar wordt aangeduid. De Zuid-Europeaan werd tweede in de eindstand, voor Lopez.

Frans Verhoeven (Yamaha) kwam als zevende over de finishlijn en eindigde daardoor als negende in de eindrangschikking.

Voor Despres was het al de vijfde keer dat hij de Dakar Rally bij de motorrijders op zijn erelijst mocht bijschrijven. Eerder was hij al in 2005, 2007, 2010 en 2012 de beste.

Peterhansel

De Fransman Stéphane Peterhansel won bij de auto's. De leidende positie van de Mini-coureur kwam zaterdag in de etappe naar Santiago de Chili niet meer in gevaar.

Het is voor Peterhansel alweer zijn elfde overwinning in de Dakar Rally en zijn vijfde bij de wagens. De zes andere zeges boekte hij op de motor.

De laatste etappe werd een prooi voor de Spanjaard Nani Roma (eveneens in een Mini), die de Argentijn Orlando Terranova dertien seconden voorbleef.

Roma kwam tekort voor een plek op het eindpodium, aangezien hij acht minuten had moeten goedmaken op de Rus Leonid Novitski, die de Dakar Rally als derde afsloot.

Eindwinnaar Peterhansel had bijna drie kwartier voorsprong op de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers die in een Toyota door Zuid-Amerika reed.

Peter Versluis

Bij de trucks won de Nederlander Peter Versluis de laatste etappe. Hij had voor de rit naar Santiago de Chili twee uur, twee minuten en veertig seconden nodig en bleef zijn landgenoot Gerard de Rooy ruim twee minuten voor.

De Rooy miste net het eindpodium, aangezien hij op vier minuten van de nummer drie eindigde.

De eindzege ging naar de Rus Edoeard Nikolajev, die in een Kamaz reed. Zijn landgenoten Ajrat Mardejev en Andrej Karginov (eveneens in een Kamaz) werden respectievelijk tweede en derde.

De Rooy, die vorig jaar nog de zege pakte, werd in de negende etappe van de woestijnrally getroffen door een defect en kon daardoor titelprolongatie vergeten.