AMSTERDAM - Adelinde Cornelissen is zaterdag in de wereldbekerwedstrijd dressuur op Jumping Amsterdam met Parzival op de tweede plaats geëindigd. 

De amazone uit Nijkerk moest de Duitse Helen Langehanenberg in de einduitslag voor zich dulden.

Met een percentage van 86,025 won Langehanenberg met Damon Hill in de kür op muziek nipt van de Nederlandse zilveren medaillewinnares in Londen en winnares van de voorgaande twee edities van Jumping Amsterdam. "Er zaten een paar kleine foutjes in de proef, maar die lagen allemaal aan mij en niet aan het paard", aldus een gelukkige Langehanenberg.

Cornelissen en Parzival (foto) kwamen in een eveneens bijna foutloze proef tot 85,425 procent. Als titelverdedigster is Cornelissen overigens al zeker van deelname aan de wereldbekerfinale later dit jaar.

De Duitse Isabell Werth, die jarenlang samen met Anky van Grunsven de dienst uitmaakte in de mondiale dressuursport, liet in de Amterdamse RAI andermaal zien dat ze nog steeds op het hoogste niveau thuishoort. Met de Hannoveraanse ruin Don Johnson eindigde ze met een score van 82,050 op een derde plek. 

Piaffe

Sterke punten in de kür van Cornelissen en Parzival waren, als altijd, de drafonderdelen. Vooral de afsluitende dubbele pirouette in piaffe was een technisch hoogstandje. De combinatie ging zonder fouten maar wel enigszins voorzichtig van start en op een galopappuyement zat een smetje doordat het paard wat gespannen werd.

"Hij was wat afgeleid vandaag", beaamt Cornelissen na afloop. "Maar ik ben heel blij dat ik het onderweg kon oplossen en zijn aandacht terug kon krijgen, dat was een paar jaar geleden nog wel eens anders", aldus de amazone die drie jaar geleden op Jumping Amsterdam haar deelname nog moest staken wegens een te angstige Parzival.

Vrijdag maakte Cornelissen indruk door met een score van 82,191 de Grand Prix-proef in de hoofdstad te winnen.

Edward Gal

Op de vierde plaats eindigde Valentia Truppa met Eremo del Castengo. De Italiaanse combinatie kwam tot 80,775. Op op-één-na beste Nederlander van de dag is Edward Gal, die met een energieke Romanov een score van 79,200 behaalde en vijfde werd.

De Nederlanders Hans Peter Minderhout (Glock's Tango, 76,225), Imke Schellekens-Bartels (Toots, 75,300) en Diederik van Silfhout (Luxform's Popeye, 72,075) haalden ook nog de top tien.

In de strijd om de wereldbeker dressuur gaat Truppa momenteel aan de leiding, gevolgd door Edward Gal en de Duitse Kristina Sprehe. De finale wordt in april verreden in de Zweedse stad Göteborg.

Zondag komt op Jumping Amsterdam nog de internationale springtop in actie voor de Grote Prijs van Amsterdam.