COPIAPÓ - Frans Verhoeven heeft donderdag de twaalfde etappe van de Dakar Rally gewonnen. De Nederlandse motorcoureur was op zijn Yamaha de snelste op de klassementsproef over 319 kilometer tussen Fiambalá en Copiapó.

''Dit maakt mijn hele Dakar goed'', aldus een tevreden Verhoeven.

De Brabander toonde tijdens de gevarieerde rit over zand, stenen, duinen, rotsen en rivierbeddingen aan dat hij een van de beste motorrijders in Dakar is.

''Ik kon de hele etappe het tempo hoog houden. Ik heb gereden als een motorcrosser. Het was zo'n dag waarop alles klopte, waarop ik precies wist wat ik aan het doen was en waar ik was. Een dag volgens het boekje, met net dat beetje meer.''

''Ik heb geen fout gemaakt en was super in balans. Alles wat ik deed, pakte perfect uit.''

Ongeluk

Verhoeven droeg zijn eerste ritzege in deze editie van de befaamde rally op aan Jean-Claude Olivier, de Franse oud-baas van Yamaha die afgelopen weekeinde bij een ongeluk om het leven kwam.

Op de dag dat Olivier werd begraven, schonk Verhoeven de Yamaha-stal een ritzege. ''Jean-Claude is een inspiratie geweest voor ons allemaal'', aldus Verhoeven. ''Daarom is het eer om deze overwinning aan hem op te dragen.''

Verhoeven finishte na drie uur, 49 minuten en vijftien seconden.

Daarmee hield hij de Portugees Ruben Faria (KTM) 1.38 minuten achter zich, de Spanjaard Joan Barreda Bort (Husqvarna) werd derde op ruim drie minuten.

Verhoeven was vooralsnog weinig gelukkig in de Dakar Rally. Hij kon zich tot donderdag alleen in de eerste etappe mengen in de strijd om dagsucces. Toen werd hij tweede.

De Rooy

Bij de truckers moest Gerard de Rooy donderdag genoegen nemen met de derde plaats. Hij liet in zijn Iveco de Russische Kamaz-trucks van Andrej Karginov (eerste) en Ajrat Mardejev (tweede) voor gaan.

De Rooy gaf op de klassementsproef over 319 kilometer tussen Fiambalá en Copiapó twee minuten en 49 seconden toe op de winnaar.

Peter Versluis eindigde in zijn MAN als vijfde op bijna vier minuten van Karginov. Diens landgenoot Edoeard Nikolajev verloor weliswaar 6.27, maar behield de leiding in het algemeen klassement.

Nikolajev heeft nog bijna 31 minuten voorsprong op Mardejev, Karginov staat derde op dik vijftig minuten. Gerard de Rooy is vijfde op 56.21.

Auto's

De Spanjaard Nani Roma toonde zijn klasse bij de auto's. Roma was in zijn Mini de snelste op de klassementsproef over 319 kilometer tussen Fiambalá en Copiapó en boekte zo zijn derde ritzege.

De Amerikaan Robby Gordon (Hummer) eindigde als tweede op 4.18, Giniel De Villiers uit Zuid-Afrika werd in zijn Toyota derde op 4.25.

De Franse klassementsleider Stéphane Peterhansel stuurde zijn Mini keurig naar de vierde plaats en hield de schade beperkt tot iets meer dan zes minuten.

Peterhansel heeft met nog twee etappes te gaan een geruststellende voorsprong van ruim vijftig minuten op De Villiers. De Franse titelverdediger lijkt zijn elfde eindzege in de befaamde rally daarom niet meer te kunnen ontgaan.