HOOFDDORP - Oprah Winfrey heeft impliciet bevestigd dat Lance Armstrong dopinggebruik heeft toegegeven tijdens het interview wat ze maandag hield met de ex-renner.

"Hij heeft geen schoon schip gemaakt op de manier die ik verwachtte", meldde Winfrey dinsdagochtend in een ontbijtshow van CBS. "We luisterden gebiologeerd naar enkele van zijn antwoorden."

Het item werd door CBS aangekondigd als de 'bekentenis van Armstrong'. Winfrey zei niet letterlijk dat Armstrong heeft bekend, maar ging mee wel mee in de suggestie van de presentatoren.

Het gesprek leverde dusdanig veel materiaal op dat het interview in twee shows wordt uitgezonden.

Schoon schip

Volgens Winfrey was de oud-wielrenner er klaar voor om schoon schip te maken.

"Het was heel intens en lastig voor Armstrong om over dit soort dingen te praten", aldus Winfrey. "Al die mensen die zich afvroegen wat hij zou gaan zeggen…Hij deed zijn verhaal niet op de manier die we verwachtten."

Volgens de televisiepresentator waren er een aantal momenten waarop de Texaan emotioneel raakte. "Ik laat het aan anderen over om te bepalen of Armstrong berouwvol is."

112 vragen

Winfrey had zich naar eigen zeggen goed voorbereid en ging met een lijstje van 112 vragen het interview in. Daarvan werd volgens haar veruit het grootste deel beantwoord. Na tachtig minuten lasten Winfrey en Armstrong een pauze in.

Uiteindelijk nam het gehele interview qua tijd bijna het dubbele in beslag. "Na tweeënhalf uur waren we beiden erg moe. Maar ik was tevreden."

Met het oog op de uitzending liet Oprah nauwelijks inhoudelijke details los.

Deel één van het interview van Winfrey met Armstrong zal donderdagnacht om 3.00 uur Nederlandse tijd worden uitgezonden.

De uitzending van het tweede deel is vrijdagnacht eveneens om 3.00 uur.

De Texaan moest vorig jaar zijn zeven Tourzeges inleveren nadat hij in een rapport van het Amerikaanse antidopingagentschap USADA werd omschreven als de leider van het 'meest professionele, geraffineerde en succesvolle' dopingnetwerk aller tijden.

WADA

Algemeen directeur David Howman van de mondiale antidopingwaakhond WADA vindt dat Armstrong zijn bekentenis tegenover dopingautoriteiten moet doen.

WADA moedigt alle atleten weliswaar aan om dopinggebruik toe te geven, stelt Howman, maar die informatie moet wel worden doorgespeeld aan de autoriteiten.

"Alleen als Armstrong een volledige bekentenis onder ede aflegt, en de antidopingautoriteiten alles vertelt wat hij over dopingactiviteiten weet, kan een proces beginnen waarbij heropening van zijn zaak of intrekking van zijn levenslange schorsing kan worden overwogen."