HEERENVEEN - Ireen Wüst heeft zondag in Heerenveen het Essent ISU EK allround gewonnen. Op de afsluitende 5000 meter kwam haar voorsprong niet in gevaar. 

Het podium is volledig Nederlands: Linda de Vries en Diane Valkenburg eindigden als respectievelijk tweede en derde in het klassement.

Het is de eerste keer dat Nederland beslag legt op alle podiumplekken op een EK allround. Martina Sablikova, de Europese kampioene van vorig jaar, besloot het toernooi als vierde.

De Tsjechische won wel de 5000 meter, in een tijd van 6.57,16. Wüst noteerde de tweede tijd: 7.01,95, De Vries werd derde in 7.02,77, voor Valkenburg (7.05,56) en Antoinette de Jong (7.08,52).

"Zo fijn om te winnen in een vol Thialf", zei Wüst vlak na haar race tegen de NOS. "Dit is super, op de 5000 meter zo vlak achter Sablikova, dat is heel goed."

De Jong

Debutante De Jong eindigde als vijfde in de rangschikking. De schaatsster van Jong Oranje noteerde een persoonlijk record op de 5000 meter.

Het is de tweede keer dat Wüst de Europese titel op haar naam schrijft. Eerder was ze de sterkste in 2008. De Brabantse stortte zaterdag al het fundament voor de titel door een zeer sterke 3000 meter.

Volgende maand verdedigt Wüst in Hamar haar wereldtitel allround. De Vries en Valkenburg hebben zich met hun prestatie in Heerenveen ook geplaatst voor dat toernooi. De vierde rijdster moet zich plaatsen via een selectiewedstrijd in Groningen.