SAN MIGUEL DE TUCUMAN - Guerlain Chicherit wilde zaterdag de achtste etappe van de Dakar Rally al op zijn erelijst bijschrijven toen hij te horen kreeg dat zijn inspanningen goeddeels voor niets waren.

De Fransman ging in zijn SMG-buggy het best met de beroerde omstandigheden om maar kocht daar weinig voor. De karavaan werd in het noorden van Argentinië geplaagd door stortregens.

Dat dwong de organisatie eerst tot inkorting van het parcours. De truckers werden al meteen omgeleid en konden rechtstreeks naar het bivak om uitgebreid - zondag is een rustdag - te gaan sleutelen.

De autocoureurs kregen in de slotfase van de special de rode vlag, andermaal wegens hevig noodweer. Het water in een rivier steeg zo sterk dat de meesten er niet meer overheen konden. De klassementsproef werd na 86 kilometer geneutraliseerd.

Motoren

Bij de motoren werd er wel 'gewoon' gefinisht. Joan Barreda onderscheidde zich in de spectaculaire Argentijnse woestenij tussen Salta en San Miguel de Tucuman.

De Spaanse motorcoureur, die voor de eindzege niet meer meetelt, reed op zijn Husqvarna meer dan zeven minuten weg bij zijn naaste concurrenten. Dat waren ditmaal de Amerikaan Johnny Campbell (Honda) en de Slowaak Ivan Jakes (KTM).

David Casteu (Yamaha) gaf een klein kwartier toe en finishte als zesde. Niettemin nam de Fransman de eerste plaats in het algemeen klassement over van landgenoot Oliver Pain, die evenals de Chileen Francisco Lopez veel tijd verspeelde.

Robert van Pelt was de beste Nederlander. Hij arriveerde als achtste op de plaats van bestemming, op 15.08 van Barreda. Ook Alexander van Ginkel (twaalfde) behoorde zaterdag tot de beteren.

Frans Verhoeven reed alleen in het eerste uur van de klassementsproeven vooraan mee, in de slotfase viel hij ver terug. De Yamaha-coureur blijft van de Oranje-afvaardiging wel het hoogst geklasseerd (achttiende).

"Ik had mijn zinnen gezet op een overwinning in deze etappe, maar ben uiteindelijk blij dat ik niets heb verloren. De verschillen in de top vijftien zijn alleen maar kleiner geworden. Ik kan nog wel wat opschuiven in de ranglijst", zei Verhoeven.

Lees alles over de Dakar Rally op NUsport