Donderdag 29 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Lance Armstrong

Dopingspecialist ontkent hulp aan Armstrong

LAUSANNE - De baas van een Zwitsers laboratorium voor dopinganalyse heeft vrijdag ontkend dat hij de gevallen wielerkoning Lance Armstrong van gevoelige informatie heeft voorzien om het gebruik van het verboden middel epo te kunnen maskeren.
Door ANP

''Het antwoord op die vraag is duidelijk: nee. Ik heb geen vluchtroutes aan Lance Armstrong gegeven'', verzekerde Martial Saugy in Lausanne.

De dopingspecialist voelde zich gedwongen om tijdens een persbijeenkomst een verklaring over zijn relatie met de voormalige tourwinnaar te verstrekken. ''Ik heb hem in mijn leven ooit amper twintig minuten gesproken'', liet hij weten.

''Dat was in 2002 op verzoek van de internationale wielerunie UCI. Op dat moment leek mij dat juist om te doen. Iedere sporter heeft het fundamentele recht om de wetenschappelijke basis van een dopinganalyse te kennen.''

Niet naïef

Saugy vindt niet dat hij, met de huidige kennis van zaken, naïef is geweest. ''Het was ook geen fout om Armstrong te informeren. De suggestie dat ik hem heb verteld hoe hij een positieve test zou kunnen voorkomen, wijs ik volledig af. Dat zou volstrekt in strijd zijn met mijn baan en mijn opdracht bij het laboratorium.''

Armstrong werd na een grondig onderzoek van het Amerikaanse antidopingbureau (USADA) in oktober vorig jaar voor het leven geschorst. Hij moest al zijn prijzen inleveren waaronder zeven tourtitels.

Volgens USADA was de Texaan de spil in het meest geavanceerde en succesvolle dopingprogramma dat ooit in de (top)sport is ontdekt.

Armstrong doorbreekt volgende week zijn stilzwijgen in een interview met tv-ster Oprah Winfrey.


Lees meer over:

Lance Armstrong

Aanbevolen artikelen