SALTA - De Franse motorrijder Thomas Bourgin is vrijdag verongelukt in de Dakar Rally.

De 25-jarige Bourgin botste in de verbindingsroute van de zevende etappe op een Chileense politiewagen en overleed aan zijn verwondingen. Dat meldde de organisatie.

De Fransman reed de woestijnrally voor de eerste keer en stond 68e in het algemeen klassement.

Het ongeval gebeurde op de lange bergachtige route van Calama in Chili naar Salta in Argentinië. Bourgin was door de Andes op weg naar de start van de klassementsproef. Hij is de eerste deelnemer die in de rally van dit jaar om het leven komt.

Twee dagen eerder overleden in Peru twee inzittenden van een taxi door een frontale botsing met een assistentiewagen van een rallyteam. Dat ongeluk gebeurde buiten de wedstrijd.

Caselli

Kurt Caselli (KTM) won de zevende etappe voor motorrijders. De 29-jarige Amerikaan was over 218 kilometer van het Chileense Calama naar het Argentijnse Salta een minuut en 23 seconden sneller dan thuisrijder Francisco Lopez (KTM).

De Franse klassementsleider Olivier Pain (Yamaha) werd derde, eveneens op 1.23. Frans Verhoeven (Yamaha) eindigde op de vierde plaats, op 1.30 van de winnaar.

De 31-jarige Pain verstevigde vrijdag zijn leiderspositie. Hij heeft nu een voorsprong van ruim zes minuten (6.06) op Lopez en van 6.37 op zijn landgenoot David Casteu. Verhoeven staat op de achttiende plaats, op ruim vijftig minuten van de koploper.

Despres

De Franse topfavoriet Cyril Despres verloor vrijdag veel tijd. De titelverdediger kende versnellingsproblemen en kwam daardoor pas als 34e binnen, op 13.08. In de stand zakte Despres van de tweede naar de vijfde stek. Hij heeft nu 14.07 goed te maken op Pain.

De achtste etappe wordt zaterdag volledig op Argentijnse bodem afgewerkt. Tussen Salta en Tucuman wordt er 247 kilometer tegen de tijd gereden.

De Rooy

Voor trucker Gerard de Rooy lijkt de Dakar Rally dit jaar voorlopig op één grote zegetocht. De Brabantse kopman van het Iveco-team schreef ook de zevende etappe op zijn naam, een klassementsproef over 218 kilometer van Calama in Chili naar Salta in Argentinië.

Het was voor De Rooy en zijn ploeggenoten Tom Colsoul en Darek Rodewald al weer de vijfde triomf in de editie van 2013.

Op ruim een minuut van De Rooy kwam Ales Loprais uit Tsjechië als tweede binnen. Andrei Karginov uit Rusland eindigde als derde op 1.38 van De Rooy en co. Peter Versluis (Man) ging als vierde over de finish, op ruim twee minuten van De Rooy.

In het klassement verstevigde De Rooy zijn koppositie. De Rus Edoeard Nikolajev (Kamaz) is nog steeds nummer twee, nu op ruim 22 minuten van de Brabantse trucker.