HOOFDDORP - AGOVV Apeldoorn verdwijnt per direct uit het profvoetbal. De club uit de Jupiler League gaat niet in beroep tegen het faillissement dat de rechtbank dinsdag uitsprak.

''Betaald voetbal is definitief voorbij'', meldde de club via Twitter. De club uit Gelderland kampte met een belastingschuld van 400.000 euro.

De Belastingdienst had in december al het faillissement voor de Apeldoorners aangevraagd.

De clubleiding overlegde vrijdagmiddag op sportcomplex Berg en Bos met de curator over de mogelijkheden voor een doorstart. Directeur Henk Timmer was bezig met een investeerder voor een reddingsplan. Na dat beraad was duidelijk dat de club zich neerlegt bij het bankroet.

''Er was draagvlak nodig om een kans te maken in het hoger beroep. Doorslaggevend was hoe de gemeente Apeldoorn tegenover het reddingsplan zou staan'', licht financieel adviseur Rudwin Pieëte van AGOVV toe.

Gemeente

''Er was een investeerder bereid gevonden om geld te steken in een project voor Berg en Bos, maar er is onvoldoende vertrouwen dat er concrete medewerking van de gemeente zou komen. Om die reden is besloten mensen niet langer in onzekerheid te laten.''

Het besluit om niet in beroep te gaan betekende dat er vrijdag voor dertig mensen ontslag is aangevraagd. Trainer Andries Ulderink en de contractspelers zitten daarbij. Pieëte kon niet onmiddellijk iets zeggen over het voortbestaan van de vereniging.

''Die was afhankelijk van de inkomsten uit het betaald voetbal, dus het is duidelijk dat de situatie niet rooskleurig is.''

De KNVB zal de licentie van AGOVV per 17 januari intrekken en alle uitslagen van de club schrappen. De club stond veertiende in de stand in de Jupiler League. De behaalde periodetitels van MVV Maastricht en Sparta Rotterdam komen niet in gevaar.

Het verdwijnen van AGOVV heeft evenmin invloed op promotie of degradatie, omdat er geen amateurclubs zijn die de overstap naar het betaald voetbal willen maken.

Haarlem

AGOVV Apeldoorn is de achtste club die sinds de invoering van het betaalde voetbal in 1954 failliet is gegaan.

RBC Roosendaal was op 8 juni 2011 de laatste. In 1968 was Xerxes/DHC het eerste slachtoffer. FC Vlaardingen volgde in 1981, een jaar later moest Amersfoort afscheid nemen.

FC Wageningen en VC Vlissingen verdwenen in 1992 uit het betaalde voetbal. HFC Haarlem werd begin 2010 failliet verklaard.

FC Amsterdam verdween in 1982 ook uit het betaalde voetbal na het inleveren van de licentie.