AMSTERDAM - Het Nederlands hockeyteam is donderdag op het WK hockey in Kuala Lumpur uitgeschakeld. De ploeg van bondscoach Joost Bellaart ging ruim ten onder tegen Australië (4-1).

Australië treft in de finale Duitsland. De Duitsers wonnen eerder op de dag met 3-2 van Zuid-Korea.

Nederland startte sterk tegen de Australiërs. Met gevaarlijke rushes van vooral Teun de Nooijer bezorgde Oranje de Australische defensie veel overlast. Kansen uit strafcorners van De Nooijer en Eikelboom in de eerste minuten werden echter niet verzilverd.

Australië leek wakker geschud. Kort daarop sloegen ze via een counter genadeloos toe. Scott Webster werd vanaf de rechterkant nauwelijks gehinderd en passeerde, via de stick van Bram Lomans, keeper Guus Vogels.

Amper drie minuten later was het weer raak. Een hoge bal vanuit het Nederlandse achterveld werd onderschept en de daaropvolgende snelle aanval van de Aussies werd door Dwyer vernietigend afgerond.

Na de hervatting stuntelde de Nederlandse verdediging tegen Matthew Smith. De Australiër liep zij aan zij met Lomans de cirkel binnen en verschalkte met een wippertje Vogels: 3-0.

Twaalf minuten later zorgde Dwyer met zijn tweede goal van de dag ervoor dat het leed van Oranje nog eens werd vergroot: 0-4. In de slotfase verzachtte Menno Booij het leed iets voor Oranje. Uit een afgeslagen corner veegde de invaller met zijn backhand de 1-4 binnen.