ARICA - Hans Stacey heeft de vijfde etappe van de Dakar Rally op zijn naam gebracht. De trucker uit het team van Gerard de Rooy bleef met zijn Iveco de Russische Kamaz-rijders voor. 

De pechvogel in eerdere ritten revancheerde zich knap en bouwde op weg naar Chili een voorsprong van bijna twee minuten op Edoeard Nikolajev op.

De Rooy finishte als derde en maakte voldoende tijd goed op Ales Loprais (Tatra) om de eerste plaats in het algemeen klassement weer over te nemen.

Zijn Tsjechische rivaal had een marge van slechts 56 seconden, maar verdween in de slotfase van de race geheel van de 'radar'. Zijn achterstand was toen al aanzienlijk.

Motoren

Bij de motoren won de Fransman David Casteu de vijfde etappe. De Yamaha-rijder kwam na 136 kilometer klassementsproef ruim een minuut eerder op de plaats van bestemming aan dan zijn landgenoot Olivier Pain, op eenzelfde machine.

Pain behield de leiding in de algemene rangschikking, maar zag Casteu naderen tot op 1.15. Cyril Despres, een andere Franse favoriet, moet als de nummer drie ruim zes minuten goedmaken.

Het landschap bood woensdag een steeds gevarieerdere en minstens zo uitdagende aanblik. Niet langer alleen eindeloze zandvlakten en huizenhoge duinenrijen maar bergen en dalen, rotsen en rivierbeddingen.

Verhoeven

Frans Verhoeven was, een dag na zijn vrije val in het klassement door pech, op weg naar Chili weer de beste Nederlander bij de motoren.

De Yamaha-rijder arriveerde als vijftiende op 6.52 van de winnaar, ruim vóór Henk Knuiman (KTM). Hij is deze nu ook weer voorbij in de algemene rangschikking. Beiden vertoeven nog buiten de top twintig.

Auto's

Bij de auto's heeft Nani Roma zich uitzicht verschaft op een podiumplaats. De Spanjaard versloeg in de vijfde etappe op weg naar Chili de Franse favoriet Stéphane Peterhansel, die zijn leidende positie verstevigde.

Het verschil tussen de beste coureurs van de dag, beiden aan het stuur van een Mini, was slechts 1.23. De Amerikaan Robby Gordon parkeerde zijn Hummer als nummer drie in de aankomstplaats.