AREQUIPA - Gerard de Rooy heeft dinsdag in de vierde etappe van de Dakar Rally voor het eerst met flinke problemen te kampen gehad.

De Qatarese autocoureur, ook een voortreffelijk kleiduivenschutter, verdrong in de slotfase van de vierde etappe de Fransman Guerlain Chicherit met een eindsprint nog van de eerste plaats.

Diens landgenoot Stéphane Peterhansel finishte als derde en behield de leiding in het algemeen klassement. Hij gaf ruim een minuut toe op Al-Attiyah, de nummer twee in de rangschikking op 5.16.

De deelnemers moesten tussen Nazca en Arequipa in Peru 289 kilometer rijden voor het klassement. Het parcours voerde de karavaan opnieuw over huizenhoge duinen, die voor veel problemen zorgden.

Barreda

Joan Barreda heeft zich in de vierde etappe van de Dakar Rally hersteld. De Spaanse motorcoureur was zondag de glorieuze winnaar, maandag nergens, maar reed dinsdag op zijn Husqvarna weer helemaal vooraan in de 289 kilometers klassementsproef in Peru tussen Nazca en Arequipa.

Barreda arriveerde in het bivak met een voorsprong van 8.23 op de Fransman Olivier Pain. Deze nam de eerste plaats over van landgenoot Cyril Despres.

Verhoeven

Depres verloor meer dan een kwartier maar is nog wel kansrijk derde in de algemene rangschikking. Frans Verhoeven, bont en blauw na een val in de derde rit, viel daarin ver terug.

Hij had op zijn fabrieks-Yamaha ernstige problemen en kwam op grote achterstand binnen. Henk Knuiman was ditmaal de beste Nederlander: 29e.