HOOFDDORP - Katoesja heeft geen wildcard gekregen voor de Ronde van Italië. De Russische equipe was daarvan afhankelijk omdat het van de UCI geen licentie ontving voor de World Tour.

De organisatie van de Giro gaf de voorkeur aan Bardiani Valvole-CSF Inox, Colombia en Fantini Vini–Selle Italia.

Androni Giocattoli verzekerde zich van een automatische wildcard door het winnen van de Coppa Italia-competitie in 2012.

Bij Katoesja staat Joaquim Rodriguez onder contract. De Spanjaard eindigde in 2012 achter Ryder Hesjedal als tweede in de Italiaanse rittenkoers.

Zijn ploeg ontving wel een wildcard voor Milaan-SanRemo, de Tirreno Adriatico en de Ronde van Lombardije.

Ethische redenen

Katoesja is bij het internationaal sporttribunaal CAS in beroep gegaan tegen het besluit van de UCI om geen licentie te verstrekken.

De internationale wielerunie heeft de beslissing nog altijd niet gemotiveerd. Aangezien de ploeg in financieel en sportief opzicht de zaakjes goed elkaar heeft, wordt aangenomen dat ethische redenen ten grondslag liggen aan het besluit.

De afgelopen jaren waren verschillende renners van de equipe betrokken in een dopingzaak.

Het zou de UCI ook zorgen baren dat Viatcheslav Ekimov is aangesteld als nieuwe manager van de Russische ploeg. Ekimov was jarenlang de meesterknecht van de ontmaskerde Lance Armstrong.

Nederlandse teams

De Nederlandse teams Blanco Pro Cycling (voorheen Rabobank), Argos-Shimano en Vacansoleil-DCM zijn op grond van hun World Tour-status zeker van deelname aan de drieweekse rittenkoers.

De Giro d’Italia begint op zaterdag 4 mei in Napels.