HOOFDDORP - AGOVV Apeldoorn is dinsdagochtend failliet verklaard. Die uitspraak deed de rechtbank van Zutphen.

De Jupiler League-club kampte met een belastingschuld van 400.000 euro. De Belastingdienst had in december al het faillisement voor de Apeldoorners aangevraagd.

Destijds kreeg AGOVV van de rechter nog vier weken uitstel om een reddingsplan op te stellen. Het plan, waarvoor directeur Henk Timmer een miljoen euro nodig had, werd echter als 'niet concreet genoeg' bestempeld.

Er was namens AGOVV niemand aanwezig bij de zitting. De club, opgericht op 25 februari 1913, zou volgende maand honderd jaar bestaan.

Grote druk

Op 2 januari kreeg de club ook al twee punten in mindering wegens uitstel van betaling aan een andere Nederlandse club. AGOVV zakte daardoor van de elfde naar de veertiende plaats in de competitie.

AGOVV kampte sinds de terugkeer in het betaald voetbal in 2003 al vaker met grote financiële problemen. In 2007 werd een dreigend faillissement nog afgewend. In 2010 en vorig jaar stond de club ook al onder grote druk.

AGOVV is al derde Jupiler League-club in relatief korte tijd die failliet wordt verklaard. Eerder viel het doek voor Haarlem (januari 2010) en RBC Roosendaal (juni 2011).

Dinsdagavond zou AGOVV nog een oefenwedstrijd spelen tegen stadgenoot CSV Apeldoorn, maar dat duel gaat niet door.

Beroep

De KNVB laat op de website weten dat het op dit moment nog niet duidelijk is of AGOVV beroep zal aantekenen tegen de uitspraak van de rechtbank. Hiervoor hebben beide partijen acht dagen de tijd. In die periode zal de club de licentie behouden om betaald voetbal te spelen.

Mocht het faillissement na de periode van acht dagen definitief doorgang vinden, dan worden alle door AGOVV gespeelde wedstrijden in de Jupiler League als niet gespeeld beschouwd. Dit zal gevolgen hebben voor de ranglijst.

De afspraak dat er dit seizoen geen promotie en degradatie plaatsvindt van en naar de Topklasse blijft in het geval van faillissement gewoon van kracht.