GRONINGEN - Gerard Kemkers, de coach van Ireen Wüst, vermoedt dat zijn pupil 'beter is geworden' van de wedstrijden op het NK sprint van afgelopen weekeinde. Komend weekeinde is Wüst een van de kanshebbers op de Europese titel allround in Thialf. 

De gezondheid van Wüst bevindt zich in wankel evenwicht, aldus Kemkers. "Het meisje leeft op het randje", zegt hij tegenover NUsport.

Wüst was in november ziek, waardoor ze moest afzeggen voor World Cups. Na het NK allround, eind december, zette een infectie aan de neusschelp een streep door een selectiewedstrijd over 1500 meter voor World Cups later in dit seizoen.

"Ze kreeg koorts bij die infectie", zegt Kemkers, "en dan houdt het op."

Wüst, die vertelde dat ze na het seizoen een operatie aan haar neusschelpen zal laten uitvoeren, vertelt dat 'de snelheid eraan zit te komen'. Wüst: "Maar een bacterietje en het neusslijmvlies is weer ontstoken."

Vooruitgang

Kemkers denkt dat Wüst beter is geworden van de vier races op het NK sprint, waar ze op zaterdag een sterke 1000 meter reed en het baanrecord verbeterde. In het klassement eindigde Wüst als vijfde.

Kemkers: "De komende dagen zal ze nog een beetje vooruitgang moeten boeken om het EK te kunnen winnen. En ik hoop dat het vol is in Thialf, want in een vol Thialf is Ireen altijd goed."