NAZCA - Alleen domme pech lijkt trucker Gerard de Rooy van de eindzege te kunnen afhouden in de Dakar Rally. De Nederlandse favoriet was in de derde etappe opnieuw de beste in zijn Iveco.

Hij breidde in de Zuid-Amerikaanse woestijnrace zijn voorsprong op de Tsjech Ales Loprais, die vierde werd, in het algemeen klassement uit tot bijna zeven minuten.

De Rus Edoeard Nikolajev (Kamaz) zat De Rooy het dichtst op de achterbumper. Het verschil op de streep was 1.24. De Italiaan Miki Biasion, die ook deel uitmaakt van het Petronas-team van De Rooy, finishte als derde.

Peter Versluis en Marcel van Vliet behoorden maandag ook tot de top tien; Martin van den Brink net niet.

Verhoeven

Motorcoureur Francisco Lopez won maandag op zijn KTM de derde etappe van de Dakar Rally.

De Chileen had na de klassementsproef over 243 kilometer tussen Pisco en Nazca een voorsprong van ruim een minuut op de Portugees Paulo Gonçalves (Husqvarna).

De Fransman Cyril Despres (KTM), die in de woestijnrace sinds 2004 steevast op het erepodium stond en het evenement al vier keer won, eindigde als derde op iets meer dan vier minuten.

Hij werd echter wel de nieuwe leider in de algemene rangschikking, doordat de Spanjaard Joan Barreda meer dan een half uur verloor. Hetzelfde gold voor zijn landgenoot Juan Pedrero en de Australiër Matt Fish, die zondag eveneens vooraan meereden.

Frans Verhoeven (Yamaha) was op zijn fabrieksmachine de beste Nederlander, achtste. Hij gaf 7.22 toe op de winnaar en kwam tevens de top tien weer binnen in het klassement.

Daarin heeft Despres een voorsprong van 2.51 op 'Chaleco' Lopez. De Noor Pal Anders Ullevalseter bezet de derde plaats. Henk Knuiman (27e), Hans-Jos Liefhebber (41e) en Jan van Gerven (46e) staan nog binnen het uur.