HOOFDDORP - Jaap Stam treedt vanaf volgend seizoen toe tot de technische staf van Ajax.

Dat melden de Amsterdammers maandag op de website. De voormalig verdediger van de club heeft een driejarig contract ondertekend.

Stam gaat bij de jeugd, de beloften en het eerste elftal het coachen van de defensie en het assisteren van de hoofdtrainers voor zijn rekening nemen.

''Het is een nieuwe uitdaging, bij één van de grootste clubs van Nederland. Ik vind het mooi om daar terug te keren, aangezien mijn spelersloopbaan in Amsterdam eindigde'', zo zegt Stam op de clubsite van PEC Zwolle.

''Bovendien speelt het mee dat ik vanaf de zomer ga ervaren hoe het er aan toegaat in de technische staf bij een Nederlandse topclub. Ik hoop mij daardoor verder te kunnen ontwikkelen als trainer.''

De oud-international is nu nog assistent-trainer bij PEC Zwolle, maar maakte vorige week bekend na dit seizoen te vertrekken. Stam wilde na vier jaar een nieuwe uitdaging.

De veertigjarige Kampenaar speelde in twee seizoenen 31 competitiewedstrijden voor Ajax en kwam verder als speler onder meer uit voor PSV, Manchester United en AC Milan. Ajax hoopte Stam vorig seizoen al te strikken voor een trainersrol, maar hij koos destijds voor een langer verblijf in Zwolle.