GRONINGEN - Schaatscoach Jan van Veen wil uiterlijk in februari duidelijkheid hebben over de toekomst van zijn team. Mocht er tegen die tijd nog geen nieuwe sponsor bekend zijn voor het nieuwe seizoen, dan overweegt hij zelfs om zijn schaatsers over andere ploegen te verdelen. 

"Ik ga niet met onzekerheid het olympische seizoen in", zei Van Veen na afloop van het NK sprint stellig tegenover NUsport. "Daarom wil ik in februari duidelijkheid hebben over onze toekomst. Het gaat weer een spannende maand worden."

Van Veen zag aan het eind van het vorige seizoen sponsor Hofmeier, dat ook nog opereerde onder de naam Team Hart, afhaken als geldschieter. De zoektocht naar een nieuwe sponsor verliep stroef ondanks de sportieve successen van blikvangers Koen Verweij en Marrit Leenstra, die in Groningen afgelopen weekeinde de nationale sprinttitel won.

Subsponsor

Eind december meldde subsponsor Aquadraat zich, waardoor de ploeg dit seizoen kan afmaken. Het contract met de geldschieter vervalt echter in april 2013.

"Toen de subsponsor zich aansloot, eind december, hebben we besloten een individuele route uit te zoeken als we eind februari geen hoofdsponsor hebben", laat Verweij weten.

"Ik sta open voor elk team in dat geval. Ik ben niet in de positie om te kiezen. Het zal wel in overleg gaan met Jan."

De onzekerheid over de toekomst van het team begint Verweij te frustreren. "Ik ben het wel goed zat kan ik je zeggen. Het knaagt te veel, er is te veel afleiding, te veel stress en te weinig focus."

Leenstra

De kersverse Nederlands kampioene sprint Leenstra heeft daarom besloten zich af te sluiten van de zoektocht naar een sponsor. "Ik laat dit aan Jan en anderen over. Ik houd me daar verder niet mee bezig", zei ze met de lauwerkrans nog om haar schouders.

Leenstra: "Maar ik maak me geen zorgen, hoewel we natuurlijk wel een sponsor nodig hebben. Ik moet me gewoon richten op het schaatsen, als ik me met deze zaken bezig ga houden, gaat het ten koste van de prestaties. Ik heb hier gewoon hard gereden, dat is wat ik moet doen en dan komt het wel goed."

Inmiddels begint de investering voor de schaatsers zelf flink op te lopen. Schaatsbond KNSB nam tot eind juni vorig jaar de kosten van de trainingskampen op zich, sindsdien moeten de schaatsers zelf de rekening oppakken.

Twintigduizend euro

Verweij: "Wat ik dit jaar aan eigen geld in mijn loopbaan heb gestopt? Ik denk vijftien-, misschien wel twintigduizend euro, aan materiaal, aan voeding, aan sporttesten, soms hotelkosten. Misschien zou het wel nog een jaar zo kunnen, tot aan de Winterspelen in Sotsji, maar er is zoveel stress en er zijn zoveel randzaken, dat wil ik niet nog een jaar. Dit is niet optimaal."

Team Van Veen kan door de steun van waterleverancier Aquadraat tot en met de WK afstanden in Sotsji (eind maart) een vol programma afwerken. Naast Verweij en Leenstra trainen Maurice Vriend, Renz Rotteveel en Lotte van Beek onder Van Veen.