PISCO - Motorcoureur Frans Verhoeven heeft zondag in de tweede etappe van de Dakar Rally veel tijd verloren.

De Brabander moest op zijn Yamaha-fabrieksmotor ruim zestien minuten toegeven op de Spaanse winnaar Joan Barreda Bort.

Die legde de klassementsproef van 242 kilometer rondom Pisco als snelste af. Barreda nam tevens de leiding in het algemeen klassement.

Verhoeven was zaterdag in de korte eerste etappe als tweede geëindigd, op één seconde van de Chileense winnaar Francisco Lopez. Die verloor een dag later nog meer tijd dan zijn Brabantse concurrent, namelijk ruim achttien minuten.

Beiden verloren veel tijd omdat ze een tijdje de weg kwijt waren. ''Ik ben er heel zeker van dat wij goed zaten volgens het roadbook en de kompaskoers'', zei Verhoeven.

''We hebben zeker geen navigatiefout gemaakt. Met een groepje van vier, vijf man hebben we ruim een kwartier rondjes gereden op zoek naar het waypoint.''

Juan Pedrero eindigde op 3.16 als tweede achter landgenoot Barreda, de Australiër Matt Fish werd derde op bijna zes minuten. Titelverdediger Cyril Després uit Frankrijk verloor ruim tien minuten.

De Rooy

Trucker Gerard de Rooy heeft ook de tweede etappe op zijn naam geschreven. De aanvoerder van het Petronas Iveco-team was de snelste in de klassementsproef over 242 kilometer.

De Rooy legde die af in drie uur en 59 seconden, een minuut sneller dan Ales Loprais (Tatra) uit Tsjechië. Miki Biasion, de Italiaanse ploegmaat van de Brabander, eindigde op bijna acht minuten als derde.

''Dit was een prachtige special die volgens mij speciaal voor de trucks is uitgezet'', keek De Rooy tevreden terug. ''De duinen waren prachtig en we hebben veel plezier gehad. Alleen waren sommige afdalingen behoorlijk tricky. We hadden helaas zo'n tien minuten verloren bij het zoeken van een waypoint. Maar ik ben heel blij en de laatste paar kilometer hebben we op topsnelheid kunnen rijden. Alles tot nu toe dus helemaal onder controle."

Hans Stacey verloor met zijn Iveco door nog onbekende problemen veel tijd. Hij deed ruim 25 minuten langer dan De Rooy over de proef en zakte daardoor weg in het algemeen klassement.

Zaterdag was Stacey tijdens de 'proloog' over dertien kilometer als tweede geëindigd, op zestien seconden van De Rooy.

Hij moest de zege door een navigatiefoutje aan zijn teamgenoot laten. ''Ik had een klein vertaalprobleempje met mijn navigator, waardoor ik een verkeerde afslag nam.''

Peterhansel


Autocoureur Stéphane Peterhansel heeft voorlopig de macht gegrepen in de Dakar Rally. De Fransman won in zijn Mini de tweede etappe.

Hij nam in het algemeen klassement ook de leiding over van Carlos Sainz, die met materiaalpech kampte. De ervaren Spaanse winnaar van de eerste etappe moest ruim achttien minuten toegeven.

De Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers (Toyota) besloot de tweede etappe met een achterstand van ruim twee minuten als tweede en bekleedt die positie ook in het algemeen klassement, net voor de Fransman Ronan Chabot.