GRONINGEN - Dankzij een fenomenaal baanrecord op de tweede 500 meter heeft Ronald Mulder de leiding gegrepen bij het Nederlands kampioenschap sprint in het Groningse Kardinge.

Door Anne Joldersma

De schaatser van Brand Loyalty klokte 35,23 en haalde daardoor ploeggenoot Stefan Groothuis en het Team Beslist.nl-duo Hein Otterspeer en Michel Mulder in.

Otterspeer en Michel Mulder, de tweelingbroer van Ronald, reden in de laatste race een allesbehalve vlekkeloze rit tegen elkaar en zagen de oudste van de gebroeders Mulder daardoor de leiding in het klassement pakken.

Ronald Mulder verdedigt op de laatste afstand van de vierkamp een voorsprong van 0,26 seconden op Otterspeer. Michel Mulder zakte van de leidende positie naar de vierde plaats op iets minder dan een halve tel.

Groothuis

Wereldkampioen sprint Stefan Groothuis steeg naar de derde plaats en lijkt zijn ticket voor deelname aan het WK in Salt Lake City te hebben veiliggesteld. Hij staat op 0,41 seconden van de leider en heeft 0,8 seconden voorsprong op de nummer vijf Jan Smeekens. De beste vier van het NK plaatsen zich voor het WK.

Vlak voordat Mulder aan de start verscheen scherpte Smeekens al het baanrecord aan naar 35,32. De 500 meter-specialist stijgt daardoor wel in het klassement, maar zal op de duizend meter flink uit zijn slof moeten schieten om zich nog te plaatsen voor het WK.

Ook olympisch kampioen Mark Tuitert, momenteel zesde, moet een ijzersterke rit rijden om het Essent ISU WK sprint te halen. Hij moet bijna een seconde goed maken op Michel Mulder voor een uitverkiezing voor de mondiale titelstrijd.

World Cup

Naast de tickets voor het WK sprint werden bij het KPN NK sprint ook de laatste startbewijzen voor de tweede helft van het wereldbekerseizoen verdeeld.

Michel Mulder en Jan Smeekens zijn al verzekerd van deelname op de 500 meter, daarnaast plaatsten ook Ronald Mulder, Hein Otterspeer en Kjeld Nuis zich. Laatstgenoemde veroordeelde ploeggenoot en wereldkampioen sprint Stefan Groothuis tot een reserverol.