GRONINGEN - Margot Boer heeft zondag dankzij een sterke tweede 500 meter de leiding bij het Nederlands kampioenschap sprint heroverd op Marrit Leenstra. 

Door Anne Joldersma

De sprintster bleek net als op de eerste 500 meter de snelste in een tijd van 38,98, een baanrecord.

Leenstra, die dankzij een sterke duizend meter aan de leiding ging na de eerste dag van het NK, kwam bijna een halve tel later over de streep en moet op de kilometer bijna 0,8 seconden goedmaken op Boer.

De nummer drie van het klassement Ireen Wüst kon niet mee in het sprintgeweld en eindigde in 40,12. Daardoor zakt ze naar plek zes in het klassement, maar de verwachting is dat zij op de duizend meter later op zondag flink zal winnen op de concurrentie.

Wüst schreef zaterdag met een stevig baanrecord de kilometer op haar naam. Ze was driekwart tel sneller dan Leenstra en meer dan een seconde sneller dan Boer.

WK sprint

Bij het NK sprint worden ook de startbewijzen voor de mondiale titelstrijd verdeeld. De beste vier van het klassement mogen van start gaan in Salt Lake City. De strijd om het vierde ticket lijkt te gaan tussen Thijsje Oenema en Laurine van Riessen.

Van Riessen klokte een tijd van 39,30 op de tweede 500 meter, Oenema was zevenhonderdste sneller. De Friezin verdedigt op de duizend meter een voorsprong van zeshonderdste op Van Riessen in de strijd om plek vier.

Overigens twijfelt Wüst openlijk aan deelname aan het WK en heeft ze daar met potlood al een streep door gezet. Dat zou betekenen dat zowel Van Riessen als Oenema een uitverkiezing kan verwachten.

Naast de tickets voor het WK worden ook de laatste startbewijzen voor de wereldbekerwedstrijden van het tweede deel van het seizoen verdeeld. Die gingen naar de drie tijdsnelsten met uitzondering van Oenema en Boer die al verzekerd waren. De overige tickets gaan naar Van Riessen, Leenstra en Anice Das.

Gerritsen

Annette Gerritsen ging op de tweede dag van het KPN NK sprint niet meer van start. De schaatsster van Activia kwakkelt al tijden met haar gezondheid en kende een tegenvallende eerste dag van het schaatstoernooi.

Omdat ze geen startbewijs voor het WK sprint en de Essent ISU World Cup heeft, komt ze dit seizoen niet meer in actie bij internationale wedstrijden.