ROME - Marianne Vos heeft zondag met overmacht de veldrit voor de wereldbeker in Rome gewonnen. De wereldkampioene domineerde van start tot finish in de Italiaanse hoofdstad.

Vos reed al in de eerste ronde weg met de Amerikaanse Katie Compton en nam twee ronden voor het einde alleen de leiding.

Compton, de leider in de wereldbekerstand, kwam als tweede over de finish. De Amerikaanse verzekerde zich daarmee wel van de eindzege in het wereldbekerklassement.

De Tsjechische Katerina Nash kwam ruim een minuut na Vos als derde over de streep, gevolgd door Sanne van Paassen.

Vos liet met haar superieure optreden op het snelle parcours van Rome zien dat het met de vorm wel goed zit richting het WK, dat begin februari in Louisville wordt gehouden.

Ritme

''Ik ben mijn veldritcampagne wat later begonnen dan de anderen, maar ik heb het ritme nu te pakken'', zei de topwielrenster, die afgelopen donderdag ook al zegevierde in Surhuisterveen.

''Dat is fijn richting het WK. Ik hoorde dat het parcours in Louisville ook snel kan zijn, al hangt dat natuurlijk af van het weer.''

Pauwels

De Belg Kevin Pauwels zegevierde bij de mannen. Pauwels kwam na ruim een uur crossen solo over de finish in de Italiaanse hoofdstad.

Landgenoot en wereldkampioen Niels Albert eindigde op 22 seconden als tweede.

Lars van der Haar reed in de openingsfase brutaal aan kop, maar viel terug door een valpartij. De wereldkampioen van de beloften toonde echter wilskracht en kwam nog als zesde over de streep, op vijftig seconden van Pauwels. De Nederlander Twan van den Brand werd tiende.

Nys

De Belgische routinier Sven Nys was nog altijd niet fit en kon het tempo niet volgen. Nys eindigde als twintigste op meer dan twee minuten van Pauwels.

Gezien zijn huidige vorm twijfelt de 36-jarige Belg over deelname aan het nationaal kampioenschap, volgende week in Mol.

Albert staat met nog één wedstrijd (Hoogerheide) te gaan aan kop in het WB-klassement met 485 punten, gevolgd door Pauwels (469) en Nys (446).