GRONINGEN - Annette Gerritsen komt op de tweede dag van het NK sprint niet meer in actie. De schaatsster, die zaterdag teleurstellend presteerde, blijkt nog steeds last hebben van een virus waarvan ze al wekenlang last heeft.

De Noord-Hollandse kreeg zaterdagavond na de wedstrijden last van huiduitslag waardoor ze 's nachts niet in slaap kon vallen. Volgens een dermatoloog is deze kwaal ook een gevolg van het virus.

Voor Gerritsen is het seizoen nu voorbij.

De schaatsster van Activia beleefde zaterdag een matige dag op het NK. Ze werd negende op de 500 meter en twaalfde op de 1000 meter.

"Of ze ziek is?", herhaalde haar coach Jac Orie zaterdagavond in een inmiddels leeg Kardinge de vraag van NUsport. "Ze is niet optimaal, maar wat verwacht je als ze zich 's nachts continu moet insmeren voor die uitslag? De artsen zeggen dat het een gevolg van het virus is, maar ze kunnen niet meer achterhalen wat voor virus het was."

"Eigenlijk is ze sinds de zomer al niet meer fit, alleen in september had ze een hele goede maand, maar toen kwam die griep erover heen. Die nekte haar. Maar als je kijkt naar hoe ze bij ons kwam, toen was ze al twee keer ziek geweest, ze kon de trainingen voor geen meter volgen."

Lachertje

Gerritsen won eerder onder Orie zilver op de 1000 meter tijdens de Olympische Winterspelen van 2010 in Vancouver. Een avontuur bij Team Liga verliep teleurstellend, waardoor ze besloot de samenwerking met haar oude trainer weer op te zoeken.

"Maar als je de trainingen van 2009 vergelijkt met die van nu, dat is niet te doen. Dat kan ze helemaal niet meer brengen, terwijl het eigenlijk een lachertje voor haar hoort te zijn als je kijkt naar haar leeftijd, haar lichaam en haar mogelijkheden als atleet."

De schaatsster van Activia betrad zaterdag hevig geëmotioneerd de perszaal van de schaatshal in Groningen waar ze zelfs even in tranen uitbarstte. "Ik had hier op meer gehoopt", zei ze. "Op zich ging het de goede kant op. Maar nu merk ik dat ik er toch nog niet helemaal ben."

Gerritsen: "Het lichaam doet niet wat ik wil, ik merk dat de energie best wel snel op is. Ik kan niet door de vermoeidheid heen trappen. Dit is balen. Waardeloos. Op deze manier is het schaatsen best wel zwaar. Ik heb gewoon niet de energie om aan te kunnen vallen en door te trekken."

"Natuurlijk waren er al wel twijfels, want ik heb de laatste tijd weinig gereden. Ik wilde gewoon niet aan het virus in mijn lichaam toegeven, want het NK komt eraan. Dan hoop je toch dat je boven jezelf kan uitstijgen."

Vervelend

Coach Orie reageerde uitgesproken op de mededeling dat zijn pupil geëmotioneerd haar verhaal deed bij de pers. "Ik mag hopen dat ze er doorheen zit", was zijn eerste opmerking. "Als je je dit niet aantrekt als atleet, is het niet goed."

"Het is vervelend om haar zo te zien. Ook Stefan (Groothuis -red.) kwakkelde lang met zijn gezondheid, maar hij wordt echt met de dag beter. Annette loopt daar helaas al een paar weken achteraan. We moeten al maanden aangepast trainen. Maar het zit er wel in. Mensen met het talent van Annette...als ze gezond is, als ze fit is, dan rijdt ze gewoon hard!"

Lees alles over het NK sprint op NUsport