GRONINGEN - Marrit Leenstra staat na de eerste dag aan de leiding bij het NK sprint in Groningen.

De Friezin werd vierde op de 500 meter, maar pakte later op de dag met een tweede stek genoeg tijd terug op de duizend meter om halverwege eerste te staan.

Margot Boer volbracht de kilometer in 1.18,74 en gaf daarmee ruim een halve tel toe op Leenstra (1.18,22). De titelverdedigster staat in het klassement tweede en moet zondag op de tweede 500 meter 0,02 seconden goedmaken op de leidster.

Ireen Wüst was een klasse apart op de kilometer met een dik baanrecord van 1.17,58. De toptijd in Kardinge stond sinds vorige week op naam van Natasja Bruintjes in 1.19,13. De TVM-kopvrouw, die tiende werd op de 500 meter, staat voorlopig derde in het klassement op 0,21 op Leenstra.

Thijsje Oenema werd vijfde op de duizend meter en staat vierde in het klassement. Op het NK sprint zijn vier tickets voor het WK van eind deze maand in Salt Lake City te verdienen.

Gerritsen

Lotte van Beek eindigde als derde op de duizend meter (1.18,63) en doet nog volop mee. De teamgenote van Leenstra staat zesde in de rangschikking na twee afstanden. Laurine van Riessen staat nog voor haar.

Annette Gerritsen stelde ook teleur op de tweede afstand. De geboren Ilpendamse werd slechts twaalfde en staat negende in het klassement.

Zondag worden er nog een 500 en duizend meter gereden.