HOOFDDORP - Wereldkampioen sprint Stefan Groothuis ontmoet zaterdag tijdens de eerste 500 meter bij het NK sprint Jan Smeekens. De teamgenoten van Brand Loyalty starten in de slotrit. Dat bleek vrijdagavond uit de loting.

Een rit daarvoor strijden de gebroeders Michel en Ronald Mulder tegen elkaar. In rit tien wordt een duel uitgevochten tussen Mark Tuitert en Kjeld Nuis.

De loting voor de eerste 1000 meter van het weekeinde leverde in de slotrit een strijd op tussen Nuis en Groothuis. Jacques de Koning en Gerben Jorritsma openen de kilometer.

Groothuis is behalve wereldkampioen ook regerend Nederlands kampioen.

Dames

Bij de dames start titelverdedigster Margot Boer in de slotrit van de eerste 500 meter tegen Lotte van Beek. Marrit Leenstra en Laurine van Riessen hebben een rit daarvoor de korste afstand gereden.

Op de 1000 meter rijdt Boer tegen Anice Das. Annette Gerritsen sluit de kilometer tegen Activia-ploeggenoot Van Riessen. De van griep herstelde Ireen Wüst ontmoet in rit acht Van Beek.

Het NK sprint start dit weekend in Groningen op ijsbaan Kardinge. Zowel op zaterdag als zondag staat er een 500 en 1000 meter op het programma.

De eerste vier van het eindklassement bij de mannen en vrouwen kwalificeren zich voor de WK sprint, eind deze maand in Salt Lake City.

Volledige loting