ROTTERDAM - Voor Feyenoord moet 2013 het jaar worden waarin besluiten worden genomen over het nieuwe stadion. Dat benadrukte algemeen directeur Eric Gudde donderdag in zijn speech op de traditionele nieuwjaarsreceptie.

Volgens Gudde is de komst van een nieuwe thuishaven een ‘absolute must'. "De aartsrivaal uit Amsterdam scoort 102 miljoen omzet en Feyenoord 38 miljoen. Dat zijn pijnlijke cijfers", stelde Gudde.

Feyenoord lanceerde in september plannen om een nieuwe Kuip te laten bouwen naast het huidige stadion. Volgens Gudde is de ‘business case' waarin de plannen worden ontvouwd voor negentig procent klaar. "Maar de laatste tien procent zijn niet de makkelijkste", weet Gudde.

"We willen een zeer dichtgetimmerd plan presenteren, waarmee we uiteindelijk een positief antwoord voor een nieuw stadion en trainingsaccommodatie krijgen."

''We realiseren ons terdege dat een nieuw stadion een gevoelig onderwerp is. Maar wanneer we als club- en stadiondirectie daags na wedstrijden tegen bijvoorbeeld Ajax dan de financiële rapportages onder ogen krijgen, ontstaat helaas weer het besef dat we het Feyenoord en haar naar structureel succes verlangende aanhang niet mogen aandoen te blijven hangen in sentiment.''

''Een nieuw stadion zal ervoor zorgen dat de begroting van Feyenoord fors omhoog kan.''

Droom

Het nieuwe stadion zal plaats gaan bieden aan ruim 60.000 toeschouwers. Gudde: ''Zonder overdrijving durf ik ook te stellen dat een nieuw stadion niet alleen de droom van iedere Feyenoorder zou moeten zijn, maar van iedere sociaal betrokken Rotterdammer.''

Feyenoord hoopt in 2018 over een nieuw stadion te kunnen beschikken.

Gudde was tijdens de nieuwjaarsreceptie erg te spreken over de mooie prestaties in 2012. ''Zowel sportief als financieel kunnen we niet anders dan tevreden terugkijken op 2012’', aldus algemeen directeur Eric Gudde op de clubsite.

''Sportief gezien - en daar draait het natuurlijk nog altijd om bij een voetbalclub - nestelde Feyenoord zich weer bij de topclubs in Nederland. Daarbij keerde tevens de trots terug bij de enorm grote en ontzettend loyale supportersschare in het hele land.''

Meevallers

Financieel werden er belangrijke stappen gezet op weg naar verdere gezondmaking van de club. ''Het mooie hiervan is dat het typisch Rotterdams, typisch des Feyenoords is hoe dit herstel vorm heeft gekregen: geen sjeiks, geen oliedollars, geen crediteurenakkoord, maar gewoon geen woorden maar daden. Velen hebben hun bijdrage, groot of klein, geleverd: de supporters, personeel, MKB bedrijven, grote sponsors en investeerders.''

Vanuit meerdere richtingen ontving Feyenoord financiële meevallers. Zelfs uit onverwachte hoek. "Soms word je als club wel wijzer van een talent die vroeg bij de club vertrekt. Het debuut van Nathan Aké bij Chelsea, dat slechts een minuut behelsde, heeft ons een som van honderdduizend euro opgeleverd."