HEERENVEEN – Het eerste NK mass start is woensdag bij de dames gewonnen door Irene Schouten.

In de wedstrijd over vijftien ronden wist lange tijd geen van de dames echt aan de greep van het peloton te ontkomen.

Totdat na acht ronden Carien Kleibeuker in de aanval trok. De rijdster van Okkinga bouwde een voorsprong van een vijftigtal meters op, maar wist die voorsprong niet te behouden.

Met nog twee rondes te gaan werd ze ingerekend en gingen ploeggenoten Wieteke Cramer en Rixt Meijer in de aanval. Zij namen langebaanrijdster Yvonne Nauta mee.

Een halve ronde voor de finish werden ook zij weer ingerekend. Het draaide uit op een sprint tussen Irene Schouten en Mariska Huisman.

De rijdsters zijn op de langebaan elkaars ploeggenoten, maar in de marathon elkaars concurrent. Schouten trok aan het langste eind en verwees Huisman naar de tweede plaats. Carla Zielman werd derde.

Bij het NK mass start konden er bij de dames ook tickets voor mass start bij de Essent ISU World Cup verdiend worden. Hiervoor was Mariska Huisman al geplaatst. Met haar winst op het NK heeft Irene Schouten ook een ticket verdiend.

Arjan Stroetinga

Bij de heren ging Arjan Stroetinga, zoals vooraf verwacht, met de zege aan de haal.

De zeven groene BAM-rijders reden de eerste ronden op kop van het peloton.

Het was aan de overige veertien rijders om één van die mannen van de zege af te houden, maar uiteindelijk bleek dat geen van de teams de hegemonie van de ploeg wist te doorbreken.

Ted-Jan Bloemen werd opgeofferd en ook Bob de Jong en Robert Bovenhuis hielden het kopwerk niet tot het einde vol, maar desalniettemin behield de groene ploeg de leiding in het peloton.

Team Van Werven, met Gary Hekman, Geert Plender en Willem Hut nestelden zich achter de BAM-formatie. Met nog drie ronden te gaan meldde het team van Telstar zich op kop. Ook TVM-rijder Douwe de Vries deed mee vooraan.

Hun inspanningen leverden weinig op, want met nog twee ronden te gaan maakten Crispijn Ariëns, Hekman, Plender, Ingmar Berga, Christijn Groeneveld en Arjan Stroetinga zich los van de groep.

En zonder teveel moeite wist laatstgenoemde de sprint van het groepje te winnen. Tweede werd Hekman.

Groeneveld kwam als derde over de streep, maar omdat Johan Knol bij een tussensprint punten pakte, ging hij er met het brons vandoor.

Lees al het schaatsnieuws op NUsport