HOOFDDORP - Michael van Gerwen is er dinsdagavond niet in geslaagd het WK darts op zijn naam te schrijven. Phil Taylor was in de eindstrijd met 7-4 te sterk voor de 23-jarige Brabander.

Voor de darter uit Boxtel was het de eerste keer dat hij tot de eindstrijd reikte in Londen. Zijn 52-jarige opponent uit Engeland toonde zich al vijftien keer eerder de sterkste op het WK.

‘Mighty Mike’ gaf de grootheid in de dartssport met zijn sterke spel aanvankelijk geen moment de kans om in de partij te komen, binnen de kortste keren liep Van Gerwen uit naar 0-2 (2-3, 1-3) in sets.

In het derde bedrijf liet de Nederlander zijn ervaren tegenstander echter terugkomen in het duel; Van Gerwen leidde met 1-2 in legs, maar moest de set toch nog aan ‘The Power’ laten.

Vanaf dat moment kwam Taylor wat beter in de wedstrijd. De ervaren darter ging met meer vertrouwen gooien en trok het initiatief naar zich toe. Omdat Van Gerwen ook zijn dubbels miste, bracht de man uit Crewe relatief eenvoudig de stand in evenwicht: 2-2.

Comeback

Waar Taylor aanvankelijk steeds sterker leek te worden en ook voor het eerst op voorsprong kwam, liet hij de Brabander toch terugkomen. Na een aantal spectaculaire legs trok Van Gerwen de vijfde set naar zich toe.

De partij ging vervolgens lange tijd gelijkop; ‘Mighty Mike’ liep uit naar 2-4 in sets, maar liet Taylor toch weer terugkomen tot 4-4 in sets. Het was al de tweede keer dat de Engelsman een achterstand van twee sets ongedaan maakte.

‘The Power’ bewees vervolgens over stalen zenuwen te beschikken; Van Gerwen kwam 0-2 voor in legs, maar zag Taylor alsnog de set op zijn naam schrijven. De Nederlander moest, ondanks een fraaie finish bij een 2-0 achterstand, ook de tiende set aan de Brit laten: 6-4.

Beslissing

Van Gerwen besefte bij het ingaan van de elfde set dat hij het tij moest keren en won relatief eenvoudig de eerste leg. Taylor kwam terug tot 1-1, maar miste in de derde leg drie pijlen op dubbel-18.

Omdat Van Gerwen vervolgens ook naliet zijn finish te gooien, kreeg de Engelsman alsnog de kans om 36 uit te gooien en dat liet ‘The Power’ dan ook niet na. In de vierde en laatste leg van het elfde bedrijf besliste Taylor het toernooi in zijn voordeel.

Sid Waddell Trophy

Taylor mocht derhalve als eerste de Sid Waddell Trophy in ontvangst nemen. De bokaal werd onlangs vernoemd naar de legendarische dartscommentator, die afgelopen zomer op 72-jarige leeftijd overleed. Hij werd ook wel 'The Voice of Darts' genoemd.

Behalve de prestigieuze titel verdiende Taylor, met 52 jaar de oudste winnaar ooit, ook nog 200.000 pond, zo'n kwart miljoen euro. Van Gerwen werd weliswaar niet de jongste winnaar ooit, maar mocht wel de helft van dat bedrag bijschrijven op zijn rekening.

Van Barneveld

Taylor had zich in de halve eindstrijd nog ontdaan van Raymond van Barneveld. Na afloop van de partij ontstond een opstootje tussen de twee dartsiconen. Eerder op dinsdag begroeven de kemphanen de strijdbijl.