HOOFDDORP - Semmy Schilt sluit het jaar af als de nieuwe wereldkampioen kickboksen bij de zwaargewichten. De Nederlander won maandagmiddag (Nederlandse tijd) de finale van de Glory Grand Slam, de opvolger van het vroegere K1, in het Japanse Tokio.

Schilt, als eerste geplaatst in het toernooi, was in de finale te sterk voor de Roemeen Daniel Ghita. De Nederlander begon sterk aan de finale en zette Ghita al snel onder druk. Het was echter de Roemeen die de eerste echte klappen uitdeelde.

Daarna nam Schilt het initiatief weer over en dankzij een harde trap, luttele seconde voor het verstrijken van de eerste ronde, op het hoofd van Ghita veroverde hij de titel. Dankzij zijn overwinning mag de Nederlander 400.000 dollar (omgerekend iets meer dan 300.000 euro) bijschrijven op zijn bankrekening.

De 39-jarige Rotterdammer begon het eindejaarstoernooi in Tokio met een zege op Fransman Brice Guidon dankzij een knock-out in de tweede ronde. In de kwartfinale moest landgenoot Rico Verhoeven op punten zijn meerdere erkennen in Schilt, waarna ook de Turkse Nederlander Gökhan Saki boog voor de 2.12 meter lange vechter.

Bonjasky

Remy Bonjasky, die dit seizoen terugkeerde in de sport, verloor in de kwartfinale van Jamal Ben Saddik nadat hij in de eerste ronde Filip Verlinden nog op punten versloeg.

De Marokkaan Ben Saddik kwam er daarna niet aan te pas tegen Ghita. Door een trap op de ribben had de Roemeen binnen twintig seconden de knock-out al op zak tegen hem.

K1

Nadat K1 als de leidende organisatie in het kickboksen in 2011 in de financiële problemen kwam, werd door sponsor Glory de naar het merk vernoemde World Series opgericht als opvolger van de K1 World Grand Prix.

Schilt werd in het verleden vier keer wereldkampioen in de K1 en stond daarmee op gelijke hoogte met Ernesto Hoost. Dankzij zijn zege in Tokio gaat hij nu aan de leiding met de meeste wereldtitels in de sport. Namens Nederland werden in het verleden ook Bonjasky (3x), Peter Aerts (3x) en Alistair Overeem (1x) wereldkampioen in de K1.

De opzet in de Glory World Series is iets anders dan in het vroegere K1. In plaats van drie keer komen de finalisten nu vier keer op één dag in actie. Schilt is daardoor de eerste wereldkampioen die vier gevechten won op dezelfde avond.

Droom

"Ik kon vooraf alleen maar hopen dat ik op deze manier de finale kon beslissen", refereerde Schilt na afloop aan zijn trap die de knock-out veroorzaakte. "Het is een droom die is uitgekomen."