HEERENVEEN - Jorien ter Mors was afgelopen weekeinde de verrassing op het NK allround bij de vrouwen. Ze is namelijk geen langebaanschaatsster, maar komt uit een andere discipline: het shorttrack. Hoe komt het dat ze de specialisten kon verslaan?

Ter Mors is de nieuwe kampioene allrounden bij de vrouwen, de schaatsster die Ireen Wüst van de titel wist af te houden. Inderdaad, Wüst; de regerend wereldkampioene van Moskou 2012.

De eindzege van Ter Mors kreeg extra cachet door de fraaie wijze waarop ze zondagmiddag in Thialf de 1500 meter won door in een direct duel regerend olympisch kampioene Wüst te verslaan. Later won ze ook de 5 kilometer, een afstand die ze voor het eerst reed.

Overigens zal ze het EK allround over twee weken laten schieten, omdat ze het EK shorttrack in Malmö, een week later, van groter belang acht.

"Ze moeten die shorttrackers hier verbieden", riep Activia-coach Jac Orie zondagmiddag met een grijns op het gezicht naar Jeroen Otter, de coach van Ter Mors. "Wel mooi hè?" zei Otter toen Orie om de hoek was verdwenen. "Het speelt in hun hoofd en het houdt meer mensen bezig."

Uitgeëvolueerd

Ter Mors kwam, zag en overwon en stelde met haar manier van schaatsen de goegemeente voor een paar vragen. Hoe kon dit? Een meisje dat nooit voor de langebaan traint, die alle specialisten verslaat? "Ze is gewoon goed", zei Otter.

Dat klopte natuurlijk als een bus, maar er waren flink wat coaches die zich in Heerenveen achter hun oren aan het krabben waren.

Geert Kuiper van TVM: "We tasten in het duister, het allroundniveau valt stil en misschien is het zoals je zegt uitgeëvolueerd. We kunnen er de vinger niet op leggen. Misschien wordt allrounden lastiger op dit niveau als je ouder wordt. Misschien gaan sprinten en lange afstanden moeilijker samen."

Otter: "Misschien zorgen geld en druk er wel voor dat ze minder flexibel zijn om nieuwe dingen te proberen. Dit succes van ons geeft het allrounden een prikkel. Het zou mij te denken geven als een allrounder plotseling wint op het NK shorttrack. Ze hebben veertien maanden voor de Winterspelen van Sotsji een wake up call gehad. Ze hebben dus nog de ruimte om te verbeteren."

Tijdzones

Orie zocht het voor aanvang van de 1500 meter in 'periodieke overbelasting'. "Misschien hebben we die niet goed in de hand", zei de coach van Diane Valkenburg, de nummer drie in de eindrangschikking.

"Al dat reizen, telkens die andere tijdzones. Ik geloof dat het de reden is dat Sven Kramer bij de mannen op dit moment goed is. Je ziet wat een jaar aan de zijlijn doet. Kijk naar Paulien van Deutekom, die wereldkampioen werd in 2008 nadat ze lang aan de kant stond met die ontsteking aan haar been in de weken daarvoor."

Volgens Orie is het de vraag waartoe Ter Mors in staat is als ze ook hetzelfde doel heeft, excelleren op allroundtoernooien. Orie: "Het zou kunnen dat dit nu heel goed werkt, shorttracken en één keer een goed allroundtoernooi rijden, maar dat het niet meer opgaat als je het langer doet."

Doelen

Otter stelde het verschil zondagmiddag voor de afsluitende vijf kilometer nog iets scherper door te stellen dat Ter Mors op de 1500 meter nog sneller had gekund dan 1.56,34. "Haar race was verre van ideaal. Elke ronde had twee tienden sneller gekund, dus acht tienden in totaal."

De coach zei desgevraagd overigens niet van plan te zijn hun doelen voor de toekomst bij te stellen. "Ons zeilbootje heeft zijn koers", aldus Otter, "en we gaan naar dat puntje aan de horizon, via allerlei plekken, zoals dit NK en dat puntje, dat is shorttrack."