APELDOORN - Marianne Vos en Roxane Knetemann zijn in Apeldoorn nipt winnaar geworden van de koppelkoers voor vrouwen op de slotdag van het NK baanwielrennen.

Het duo van Rabobank wees in de laatste sprint Kirsten Wild en Laura van der Kamp terug. Beide kansrijke koppels werden in de laatste bocht gehinderd door een andere deelneemster.

Het brons ging naar Kelly Markus en Amy Pieters. Het was voor Vos haar eerste optreden op dit onderdeel.

Vos: ''Roxane vroeg me onder het motto: ‘je wilt toch na het succesvolle wegseizoen 2012 andere dingen doen?’ Daar had ze een punt en ik vind het ook ontzettend leuk om te doen."

"De overgang van het veld naar de baan viel me mee en ik denk dat we er een mooie wedstrijd van gemaakt hebben. Het is toch leuk om het jaar met het Wilhelmus af te mogen sluiten.’’

Wild, die eerder op de dag de Nederlandse titel op de scratch won, legde zich noodgedwongen neer bij het zilver.

''Zo'n mooie en spannende wedstrijd verdient eigenlijk een andere afloop. Dat meisje dat ons hinderde, had al uit koers moeten zijn. Maar het is niet anders.''

De winst op de scratch was Wilds tweede nationale titel na de winst op de individuele achtervolging. De Zwolse liet Kelly Markus en Amy Pieters achter zich.

De titel op de koppelkoers bij de mannen was voor Michel en Raymond Kreder. Zij werden op het erepodium geflankeerd door Michael Vingering/Dylan van Baarle en Leon van Bon/Geert-Jan Jonkman. De sprintfinale werd gewonnen door Matthus Buchli vóór Hugo Haak en Hylke van Grieken.