HEERENVEEN - Ze won het NK allround, maar Jorien ter Mors heeft definitief besloten om niet deel te nemen aan het EK allround. "Het past niet in het schema", is de korte uitleg van coach Jeroen Otter. 

Ter Mors maakte dit weekeinde grote indruk door de 1500 meter, 3000 meter en 5000 meter op haar naam te schrijven in Thialf. Op al die afstanden plus op de 500 meter noteerde ze een persoonlijk record. In de strijd om de titel troefde ze Ireen Wüst af.

"Ik heb haar de keuze gegeven", aldus Otter. "Ze vroeg: 'Past het in het schema?' Ik zei dat het wel paste, maar dat de prestatie op het EK shorttrack wel minder zou zijn. 'Dan doen we het niet', zei ze."

Het valt Otter niet zwaar om die beslissing te nemen. "We zijn geen langebaners hè. Het is wel wat lastiger omdat het in Thialf is. Als het ergens in Verweggistan was dan is het: who cares."

WK allround

Dat betekent niet dat Otter en Ter Mors het allrounden helemaal uit het hoofd zetten. "Het WK allround past wel in het schema", lacht Otter. "Dat heb ik ook al tegen Arie Koops (directeur sport KNSB, red.) gezegd."

Die gedachte speelde dit NK al een beetje mee bij Otter. "We wilden hier wel een puntentotaal neerzetten dat op het niveau van het EK zou zijn. Dat is tenslotte op dezelfde baan. Dan heb je een argument om voor de WK-selectie in aanmerking te komen."

Door de afmelding van Ter Mors zal de pas zeventienjarige Antoinette de Jong mogen deelnemen aan het EK.

Wüst, Diane Valkenburg en Linda de Vries staan ook aan de start van het toernooi.

Mannen

De selectie van de mannen bevat geen verrassingen. De KNSB besloot de nummers één tot en met vier aan te wijzen: Sven Kramer, Jan Blokhuijsen, Renz Rotteveel en Ted-Jan Bloemen.

Koen Verweij werd dus niet aangewezen. De nummer drie van het WK allround van vorig seizoen kwam zaterdag ten val op de 500 meter en staakte de strijd op het NK.

Lees alles over het NK allround op NUsport