HEERENVEEN - Dankzij de winst in een rechtstreeks duel op de 1500 meter heeft Sven Kramer zondag de leidende positie op het NK allround overgenomen van ploeggenoot Jan Blokhuijsen. 

Kramker klokte een tijd van 1.46,19, een nieuw kampioenschapsrecord, en maakte daarmee zijn achterstand van 0,57 seconde op Blokhuijsen goed. Hij kwam na 1.46,86 over de streep. Daarmee werden ze eerste en tweede op de 1500 meter.

Het onderling verschil tussen de twee op de tien kilometer bedraagt 0,64.

Kramer en Blokhuijsen zijn heer en meester op het NK. De rest van het deelnemersveld komt niet in de buurt van het TVM-duo dat met grote voorsprong op de concurrentie begint aan de afsluitende tien kilometer.

Renz Rotteveel deed goede zaken met het oog op het podium. Hij klokte een tijd van 1.47,84 en ging daarmee Lucas van Alphen voorbij in het algemeen klassement waarin hij nu vierde staat.

Ploeggenoot Maurice Vriend, die eerder dit seizoen al een wereldbeker over 1500 meter won, behield zijn derde plaats - op ruim 59 (!) seconden van Kramer - maar was wel langzamer dan Rotteveel (1.47,96).

De Jong

Bob de Jong lijkt een plek bij de beste vier, goed voor een startbewijs op het EK allround, te kunnen vergeten. Voorafgaande op de 1500 meter had hij al een grote achterstand op Vriend en Van Alphen. Door zijn tijd van 1.51,01 liep dat alleen maar op.

Ploeggenoot Ted-Jan Bloemen, de regerend kampioen, kwam niet verder dan 1.49,42 en is het zicht op het podium eveneens volledig kwijt.

Later op zondag wordt de laatste afstand van het kampioenschap verreden. Dan staat de tien kilometer op het programma.