HEERENVEEN - Jorien ter Mors heeft haar grootste concurrente Ireen Wüst zondag in een rechtstreeks duel op een nog grotere achterstand gezet in de strijd om de nationale allroundtitel. 

In de laatste rit reden beide vrouwen naar de bovenste plekken van het podium, maar de shorttrackster deed dat in de snelste tijd: 1.56,34, een verbetering van haar persoonlijk record met liefst zes seconden.

Wüst moest meer dan een halve tel toegeven (1.56,89) en zag haar achterstand op de laatste afstand oplopen naar bijna zes seconden.

Na afloop van de eerste twee afstanden verklaarde Wüst zaterdagavond nog dat ze niet alleen tijd moest goed maken op Ter Mors om nog kans te houden op de nationale titel. Eigenlijk moest ze zelfs voorsprong nemen voor het begin van de afsluitende vijf kilometer.

Achter Ter Mors en Wüst houdt Activia-rijdster Diane Valkenburg de derde plek in handen. Hoewel ze in een rechtstreeks duel net haar meerdere moest erkennen in Linda de Vries (1.57,73 om 1.57,75) verdedigt ze een voorsprong van bijna zes seconden op de vijfduizend meter.

Felle strijd

De strijd om de vijfde plaats blijkt fel te zijn. Marije Joling, Antoinette de Jong en Annouk van der Weijden stonden voor aanvang van de 1500 meter dicht bij elkaar. De zeventienjarige De Jong versloeg Joling in een rechtstreeks duel en bleef net onder de twee minuten.

Daardoor passeerde de schaatsster van Jong Oranje de Correndon-schaatsster in het algemeen klassement. Joling meldde zich even later af voor de afsluitende vijf kilometer. Ze kwam voor aanvang van de 1500 meter ten val bij het inrijden en verscheen al met een gehavend pak aan de start van de schaatsmijl.

Van der Weijden en ook Jorien Voorhuis volgen op een grotere achterstand op de plekken zeven en acht, maar maken nog kans op een plek in de top van het klassement met een sterk optreden op de langste afstand.

De eerste vier plaatsen geven recht op een startbewijs voor de Europese titelstrijd. Overigens kan ook de vijfde plaats, normaliter goed voor een plek als reserve, recht geven op deelname aan het EK. Ter Mors twijfelt al sinds de 500 meter openlijk over het feit of ze deel kan nemen aan het EK allround omdat het EK shorttrack een week later op het programma staat.

Otter

Jeroen Otter, de bondscoach van de shorttrackers die Ter Mors ook op de langebaan bijstaat, liet weten dat zijn pupil in de eerste plaats een shorttrackster is en dat het EK shorttrack daarom ook de voorkeur geniet.

Later op zondag wordt de afsluitende vijf kilometer gereden bij de dames.