SALT LAKE CITY - De Amerikaanse schaatser Shani Davis ontbreekt volgende maand op de wereldkampioenschappen sprint in Salt Lake City.

De voormalig wereldkampioen slaagde er dit weekeinde niet in zich te kwalificeren voor de titelstrijd.

Hij eindigde slechts als zesde op de Amerikaanse kampioenschappen, die ook in Salt Lake City plaatsvonden.

Davis won wel de 1000 meter, zijn favoriete afstand, in 1.08,57, maar zijn tijden op de 500 meter waren te langzaam om zich bij de beste twee in het eindklassement te plaatsen.

Mitchell Whitmore, die de Amerikaanse sprinttitel veroverde, en Jonathan Garcia zullen de VS vertegenwoordigen op de WK sprint.

''Het is een teleurstelling, maar er zal wel een reden voor zijn'', meldde de dertigjarige Davis op zijn website. ''Mijn topprioriteit voor dit seizoen blijven de WK afstanden in Sotsji in maart. Daar wil ik op mijn best zijn.''

Heather Richardson werkte een maand voor het WK sprint een uiterst goede generale af. De Amerikaanse schaatsster verbeterde dit weekeinde liefst drie nationale records tijdens de nationale kampioenschappen.

Ze liet een zeer scherpe 500 meter (37,34) volgen door een toptijd op de kilometer (1.13,52), waarna ze zondag afsloot met een recordtijd op de 1500 meter: 1.53,84.

''Ik kijk heel erg uit naar het WK sprint, omdat die hier in Salt Lake worden gehouden'', reageerde ze.