HEERENVEEN - Gerard Kemkers, de trainer/coach van Sven Kramer en Jan Blokhuijsen, was in zijn nopjes na de eerste dag van het NK allround. “Dat wordt een mooie strijd,” zei hij vooruitkijkend op de slotdag van de mannen. Blokhuijsen leidt met een klein verschil op Kramer.

Door Nando Boers

Kijkend naar zondag wilde Kemkers wel even een voorbeschouwing geven. Volgens de coach zijn de twee op de 1500 meter aan elkaar gewaagd en is Kramer beter op de tien kilometer. “Maar Jan heeft de voorsprong,” zei Kemkers. “Het wordt strijd, een mooie strijd.”

“Deze twee deklasseren het hele veld,” zei Kemkers in de catacomben van Thialf na de baanrecord-brekende vijf kilometer van Kramer. Kramer won in een rechtsreeks duel van Blokhuijsen (6.10,37 om 6.12,19).

Beide rijders verbeterden het uit 2007 stammende record van Kramer die toen kwam tot 6.12,97. Kemkers repte van een ‘mega-race’.

Kemkers stelde dat Kramer en Blokhuijsen elkaar nodig hebben om tot wereldniveau te komen. “Er komt strijd en dat leidt tot dit soort races,” zei Kemkers.

“Het zijn nu op dit toernooi geen buddy’s maar concurrenten en dan wordt het een heel ander niveau. En is dat mooi voor de sport of is dat niet mooi voor de sport?

Lees alles over het NK allround op NUsport