LONDEN - Michael van Gerwen heeft zich als laatste weten te scharen bij de laatste vier van het WK darts. De Nederlander was in een zenuwslopende kwartfinale met 5-4 te sterk voor Adrian Lewis.

De wedstrijd - first to five sets - ging gelijk op. Beide darters pakten om en om een set. Hoogtepunt in de derde set was een ‘tien-darter’ van Van Gerwen.

Ondanks dat Van Gerwen een veel hoger gemiddelde gooide (104 om 96), bleef Lewis in de wedstrijd. De 2-2 stand in sets had de Nederlander aan zichzelf te wijten. Van Gerwen ging slordig om met de dubbels. Toch wist hij de vijfde set binnen te halen.

In de zesde set bleef Van Gerwen hoge scores gooien. De teller van gegooide 180’ers stond inmiddels op dertien. Tien daarvan werden gegooid door de Nederlander.

Publiek

Lewis kon enkel profiteren op de momenten dat Van Gerwen het naliet om de dubbels te benutten. Ook de zesde set ging naar de Engelsman: 3-3. Het publiek reageerde vervolgens negatief op zijn geïrriteerde reactie.

Voor Lewis leek het de zet in de goede richting. Hij kwam op een 2-1 voorsprong in de zevende set, had kansen om ook in sets op voorsprong te komen, maar twee ijzersterke legs van Van Gerwen bezorgden de Nederlander opnieuw de voorsprong: 4-3.

Opnieuw was het geen garantie voor de overwinning. In de snelste set van de wedstrijd zorgde Lewis dat er een beslissende set moest komen (4-4).

Twee legs verschil

Lewis leek het karwei vervolgens koelbloedig te klaren. Bij een 2-1 stand in legs had hij twee pijlen op dubbel twintig. De Engelsman miste en Van Gerwen benutte zijn allerlaatste kans.

Bij een 2-2 stand (bij een gelijke stand in sets moet de laatste set met twee legs verschil gewonnen worden), boog Van Gerwen de stand weer helemaal om. Van Gerwen maakte er 3-2 van en besliste vervolgens knap de wedstrijd: 5-4.

James Wade

Ook James Wade wist zich te plaatsen voor de halve finale. Hij schakelde Wes Newton uit. Het Engels onderonsje kende een spannende slotfase: 5-4.

Wade leek de partij simpel te gaan winnen. 'The Machine' nam een riante voorsprong van 4-2 in sets, maar liet Newton volledig terugkomen in de wedstrijd.

Het werd 4-4 en Newton kwam voor het eerst op voorsprong door de eerste leg te pakken. Hij kon zijn sterke reeks niet voortzetten. Wade wist zich te herpakken en greep alsnog de setwinst: 5-4.

Halve finales

Eerder plaatsten Raymond van Barneveld en Phil Taylor zich al voor de halve finale. Zij staan zondag tegenover elkaar. James Wade is de volgende tegenstander van Van Gerwen. Dat duel is ook zondag.

De overgebleven vier darters zijn nu ieder al zeker van een premie van 50.000 pond, ruim 60.000 euro.