HEERENVEEN - Sven Kramer heeft overtuigend de vijf kilometer gewonnen bij het NK allround in Heerenveen. De TVM-rijder noteerde de eerste tijd in een baanrecord: 6.10,37, dat sinds februari 2007 op zijn naam stond (6.12,97).

Jan Blokhuijsen beperkte de achterstand. Hij finishte in de rit tegen Kramer kort achter de nummer één. Blokhuijsen klokte de tweede tijd (6.12,19), ook sneller dan het oude baanrecord. Bob de Jong werd op de vijf kilometer derde (6.20,37).

In het algemeen klassement neemt Blokhuijsen de leiding na de eerste dag. Met twee tweede plekken (500 en 5000 meter) doet hij het voorlopig het best.

Kramer staat tweede in het klassement. Maurice Vriend, die achtste werd op de vijf kilometer in 6.35,08, volgt op de derde plaats. Lucas van Alphen neemt de vierde plek in.

De eerste vier rijders in het eindklassement zijn automatisch geplaatst voor het EK allround, over twee weken in Heerenveen.

500 meter

Eerder op de dag werd de 500 meter verreden. Van de favorieten klokte Blokhuijsenr een tijd van 36,30 seconden en moest daarmee alleen Lucas van Alphen (36.17) voor zich dulden.

Blokhuijsens ploeggenoot Sven Kramer klokte een tijd van 36.66, goed voor de vijfde plaats.

Koen Verweij leek ook een sterke start te kennen aan het NK. Hij vertrok snel maar kon in de laatste bocht niet overeind bleef en vloog onderuit.

Hij meldde zich later af voor de vijf kilometer, wat hem hoogstwaarschijnlijk de kans op een aanwijsplek kost.

De heren werken zondag de laatste twee afstanden van het allroundkampioenschap af. Dan staan de 1500 meter en de afsluitende tien kilometer op het programma.