HEERENVEEN - Koen Verweij zal zaterdag niet van start gaan op de vijf kilometer. Dat heeft zijn coach Jan van Veen in de catacomben van Thialf aan NUsport laten weten.

Door Anne Joldersma

Verweij kwam eerder op de dag ten val in de laatste bocht van de 500 meter en belandde met een klap in de boarding.

De schaatser vertrok uit voorzorg naar het ziekenhuis om een controle te laten uitvoeren. Verweij klaagde op dat moment al over pijn aan het hoofd.

Van Veen liet weten dat de Verweij te veel last heeft van zijn hoofd om alsnog van start te gaan op de vijf kilometer.

Aanwijsplek

De schaatser moest na zijn val op de kortste afstand goed presteren op de overige drie afstanden om in aanmerking te komen voor een aanwijsplek voor het EK allround.

De directeur sport van de KNSB, Arie Koops, geeft aan dat het lastig wordt voor Verweij om in aanmerking te komen voor een aanwijsplek.

"Daar kunnen we zondagavond pas meer over zeggen, dan komt de selectiecommissie pas bijeen. Het enige wat we nu zeker weten is dat Verweij geen enkele tijd heeft genoteerd. Het zou makkelijker zijn als iemand op de eerste ronde van de tien kilometer valt terwijl hij bovenaan het klassement staat."

Meerdere factoren

Volgens Koops hangt de uiteindelijke beslissing wie er recht heeft op de aanwijsplek van meerdere factoren af. "We moeten eerst maar eens kijken wat er morgen nog gebeurd en wat het prestatieniveau is van de overige atleten."

Het zit Verweij dit jaar niet mee bij de nationale titeltoernooien. Bij de NK afstanden noteerde hij de snelste tijd op de 1500 meter, maar zag hij de nationale titel alsnog door zijn vingers slippen omdat hij werd gediskwalificeerd.

Hij hinderde Pim Schipper op de kruising en werd uit het klassement geschrapt.