HEERENVEEN - Jan Blokhuijsen is sterk begonnen aan de strijd om de nationale allroundtitel.

De rijder van TVM klokte op de 500 meter een tijd van 36,30 seconden en moest daarmee alleen Lucas van Alphen (36.17) voor zich dulden.

Ploeggenoot Sven Kramer klokte een tijd van 36.66, goed voor de vijfde plaats.

Koen Verweij leek ook een sterke start te kennen aan het NK. Hij vertrok snel maar kon in de laatste bocht niet overeind bleef en vloog onderuit.

Het is tekend voor zijn optredens bij de nationale titeltoernooien dit jaar. Bij de NK afstanden zag hij de titel op de 1500 meter aan zich voorbijgaan door een diskwalificatie.

Tussen het TVM-duo in legden Thomas Krol en Maurice Vriend beslag op de plekken twee tot en met vier.

Bob de Jong moet een flinke achterstand goedmaken wil hij nog in de buurt van de vier tickets voor het Europees kampioenschap komen. Hij gaf bijna drie seconden toe op de kortste afstand en kwam in een tijd van 39,22 seconden over de streep. Daarmee was hij een fractie sneller dan Ireen Wüst die bij de vrouwen in 39,56 zegevierde.

Ted-Jan Bloemen

Regerend kampioen Ted-Jan Bloemen lijkt titelprolongatie te kunnen vergeten. Hij klokte een tijd hoog in de 37 seconden en staat eveneens op grote achterstand van Blokhuijsen.

Later op zaterdag staat de vijf kilometer op het programma. Kramer rijdt daarin tegen ploeggenoot Blokhuijsen, die een voorsprong van drie seconden verdedigt.

Verweij treft Douwe de Vries en De Jong neemt het op tegen Renz Rotteveel. De laatste rit gaat tussen Mark Ooijevaar en Bloemen.