LONDEN - Raymond van Barneveld heeft zich geschaard bij de laatste vier van het WK darts van de profbond PDC. In de kwartfinale versloeg ‘Barney’ Simon Whitlock met duidelijke cijfers: 5-1. Zijn volgende tegenstander is Phil Taylor, de nummer één van de plaatsingslijst.

Van Barneveld, zelf als dertiende geplaatst, begon ijzersterk aan zijn partij tegen de Australiër. De Hagenaar nam al snel een 2-0 voorsprong in sets, maar verzuimde ook de derde set te pakken. Het was het eerste dipje in de wedstrijd voor Van Barneveld.

De 45-jarige Van Barneveld, die dit toernooi pas twee sets verloor, maakte vooral indruk met zijn sterke finishes.

Hoog niveau

In de tweede set gooide hij 135 uit en in de vierde set 112. Whitlock haalde eveneens een hoog niveau, maar kon op de beslissende momenten niet aan de Nederlander tippen.

Bij 2-2 in legs vielen de scores van Van Barneveld echter tegen. Whitlock profiteerde en eiste de derde set op. De Australiër kreeg geloof na de aansluiting en begon goed te gooien. Hij begon steeds hogere scores te gooien en had kansen om gelijk te komen in sets.

Van Barneveld bleef echter koel en zette de stand op 3-1 in zijn voordeel. Ook de vijfde set sleepte hij binnen. Nadat die was gewonnen, was het verzet van de Australiër met de lange sik gebroken.

Taylor

In de halve finales wacht Phil Taylor. De grote favoriet rekende vrijdag af met Andy Hamilton, de verliezend finalist van vorig jaar. Taylor liet geen spaan heel van zijn landgenoot. Het werd 5-0.

Van Barneveld gaf al aan een duidelijke voorkeur te hebben om tegen de veelvoudig wereldkampioen te gooien. ''Ik wil graag tegen Phil spelen. Hij is overduidelijk een geweldige speler, maar ik ben niet bang voor hem'', zei hij na afloop.

Over zijn eigen spel was hij zeer te spreken, mede dankzij een gemiddelde van liefst 102,32. ''Simon speelt altijd goed tegen mij, maar volgens mij heeft hij nog nooit tegen de Van Barneveld van vanavond gegooid.''