ROTTERDAM - Supporters van Feyenoord maakten zondagmiddag in de Kuip uitgelaten het V-teken met hun vingers. Daarmee vierden de Rotterdamse fans niet alleen de ruime zege op Roda JC (3-0). Het overwinningsteken stond ook symbool voor de tweede plaats, die na de nieuwe nederlaag van concurrent PSV (3-1 bij Willem II) plotseling wel heel erg dichtbij is gekomen. Het verschil tussen beide kandidaten voor de voorronde van de Champions League is nog maar een punt.

”Plus een veel beter doelsaldo voor PSV”, stipte trainer Bert van Marwijk aan. “We moeten vooral nuchter blijven. Gewoon normaal blijven doen. Dat hebben we ook gedaan toen we een paar weken geleden nog door menigeen werden afgeschreven voor Europees voetbal. We hoeven op de ranglijst in elk geval niet meer naar beneden te kijken.”

Schaduwspits Buffel

De eerste helft in de zonnige Kuip verliep gezapig. De thuisploeg, met aanvoerder Paauwe terug in de defensie, combineerde aardig over het gehele veld, maar de eindpass op de spitsen Kuijt en Smolarek was vaak niet zuiver genoeg. Van schaduwspits Buffel, die altijd handig tussen de linies door pendelt, ging de meeste dreiging uit. Na ruim een kwartier toonde de Belgische international zijn balvaardigheid en zijn grote doorzettingsvermogen, 1-0.

Kone

In het rommelige spel van Roda JC viel geen lijn te ontdekken. Alleen als Kone, de man in vorm bij de Limburgers, aan de bal kwam, moest Feyenoord opletten. Het 20-jarige talent uit Ivoorkust, op wie Schalke'02 al een optie heeft genomen, was in de voorhoede overal en nergens te vinden. De positiedekking van Feyenoord werkte echter goed. Vijf minuten voor de pauze zagen de Rotterdammers evenwel Redan even over het hoofd. De nieuwkomer van RKC kon in kansrijke positie zijn schoen niet achter een voorzet van Filipovic zetten.

Strafschop

Met 'probleemkind' Sergio voor Sonko leek Roda JC na de rust de jacht op de gelijkmaker in te zetten. Feyenoord liet zich echter niet terugdringen. Nadat eerst een treffer van Ono was afgekeurd wegens twijfelachtig buitenspel, verdubbelde Kuijt in de 58e minuut de marge uit een strafschop. Arbiter Van Hulten moest wel naar de stip wijzen toen verdediger Brouwers in een duel met Lurling opzichtig met zijn arm tegen de bal sloeg.

”Een volledige onterechte strafschop”, mokte Wiljan Vloet, de ontevreden coach van Roda JC. “Lurling maakte de eerste overtreding op Brouwers. Geen twijfel over mogelijk.”

Luidruchtige trainer

Zonder overtuiging en zonder Vloet op de bank trachtte Roda JC de onvermijdelijke nederlaag in het laatste halfuur nog af te wenden. De luidruchtige trainer van de Limburgers moest in de 62e minuut naar de tribune wegens aanhoudende protesten tegen de arbitrage. Machteloos keek Vloet toe hoe Smolarek de eindstand koelbloedig op 3-0 bracht.

Voor Roda JC is Europees voetbal dit seizoen vrijwel niet meer haalbaar. “We hebben verzuimd te knokken voor onze laatste kans”, sprak Vloet gelaten. “Het was allemaal te tam.”