ALKMAAR - Ondanks de gulle giften van suikeroom Dirk Scheringa slaagde de Alkmaarse voetbalclub AZ er maar niet in de grijze middenmoot van de eredivisie te ontstijgen. Tot Co Adriaanse het roer halverwege vorig seizoen overnam. Inmiddels doet de ploeg niet onder voor de topclubs en lonkt Europees voetbal. In de thuiswedstrijd tegen Ajax bewees AZ dat het in Nederland voor niemand meer bang hoeft te zijn. De Amsterdammers, soeverein leidend in de competitie, werden op 1-1 gehouden.

Video : Breedband / Smallband

”We waren aan elkaar gewaagd”, was na afloop van het duel de conclusie van beide trainers. “Maar dat hadden we in de wedstrijd in de ArenA al aangetoond”, aldus Adriaanse. “Ook toen waren we gelijkwaardig, maar verloren we nipt. We hebben een achterstand van punten op Ajax, maar dat grote verschil heb ik vandaag niet teruggezien in het veld.”

Overbruggingsjaar

Voor AZ was dit seizoen eigenlijk een overbruggingsjaar. ”Gezien dat uitgangspunt hebben we een goede brug geslagen. Het zou geweldig zijn als we volgend seizoen Europees mogen spelen, dat is al sinds het begin van de jaren '80 niet meer gebeurd,” zei Adriaanse na de wedstrijd. “Maar we moeten het wel eerst halen, want we zijn er natuurlijk nog niet.”

Tactisch goed

Gezien het spelbeeld in Alkmaar zou het raar zijn als AZ de vierde positie op de ranglijst nog uit handen geeft. Het elftal won dit seizoen al van Feyenoord en PSV en hoeft geen enkel team te vrezen. Adriaanse laat zijn team aanvallend en gedurfd spelen. Ook tegen Ajax. “Tactisch stonden beide teams goed”, zei Koeman na de wedstrijd. “Daardoor ontstonden over en weer niet veel kansen en mogelijkheden. Gezien het spelbeeld was het dan ook niet gek dat beide doelpunten uit spelhervattingen werden gemaakt.”

Ibrahimovic

Ajax kwam in het lunchduel - aftrap al om 12.30 - nog wel op voorsprong. Zlatan Ibrahimovic maakte de openingstreffer op spectaculaire wijze. Met een fabelachtige omhaal, na een vrije trap van Van der Vaart, liet hij de complete verdediging van AZ en doelman Timmer kansloos. “Dat deed hij fantastisch”, prees Koeman zijn aanvaller. Ook Adriaanse was onder de indruk van de treffer: ”Wat hij deed, was echt klasse.”

Toch speelde de boomlange Zweed niet de meest gelukkige wedstrijd uit zijn carrière. Hij leed vaak balverlies en zijn acties mislukten bijna steevast. “Toch heb ik hem de hele wedstrijd laten staan”, legde Koeman uit. “Hij is weer 100 procent fit en heeft met zijn acties altijd dreiging. Natuurlijk moet hij bij momenten nog wat slimmer worden, maar dat is hij al veel meer dan een tijd geleden. Een fitte Zlatan is de beste nummer die we hebben bij Ajax. En ook buitenshuis zie ik geen betere.”

‘Oorlog in de zestien’

Na de goal, in de 64e minuut, probeerde AZ van alles om de achterstand ongedaan te maken. Adriaanse wisselde een aanvaller voor een verdediger en bracht zelfs Wijker nog in “om oorlog in de zestien te maken”. Ajax had eigenlijk moeten profiteren van de ruimte die het kreeg door de open speelwijze van de Alkmaarse club. Van der Vaart had de 0-2 op zijn schoen, maar zag Timmer zijn inzet fantastisch redden.

Lindenbergh

AZ ontwikkelde in de slotfase een waar offensief, waaruit uiteindelijk de verdiende gelijkmaker viel. Invaller Lindenbergh was met een afstandsschot de grote man aan de kant van de Alkmaarders. “Dat was zijn eerste doelpunt in dienst van AZ”, wist Adriaanse. “Het laatste doelpunt dat hij maakte was nog voor De Graafschap, ironisch genoeg tégen AZ. Maar dit was wel een heel belangrijke goal, want hij redde uiteindelijk een verdiend punt voor ons.”