HOOFDDORP – FC Utrecht zal Jacob Mulenga waarschijnlijk enige tijd moeten missen na de winterstop. De aanvaller is opgenomen in de selectie van Zambia voor de Afrika Cup.

De Zambiaanse voetbalbond maakte maandag de 26-koppige selectie bekend op de eigen website. Daarvan moeten er nog wel drie namen afvallen.

Mulenga is een van de zes aanvallers in het keurkorps van bondscoach Hervé Renard, net als Christopher Katongo. De speler van het Chinese Henan Construction werd recent door de BBC uitgeroepen tot Afrikaans Speler van het Jaar.

‘Chipolopolo’ is de titelverdediger bij het continentale toernooi, dat van 19 januari tot en met 10 februari plaatsvindt in Zuid-Afrika.

Zambia won vorig jaar de Afrika Cup in Gabon en Equatoriaal Guinea door in de finale na strafschoppen Ivoorkust te verslaan. Mulenga zat destijds niet bij de selectie vanwege een knieblessure.

Zambia is in de editie van 2013 ingedeeld in groep C, samen met Ethiopië, Burkina Faso en Nigeria. De beste twee team plaatsen zich voor de kwartfinales.

Finale

Renard hoopt met zijn selectie wederom voor de titel te kunnen gaan, zo laat een woordvoerder van de voetbalbond weten.

“Toen Renard me de spelerslijst gaf, benadrukte hij dat ik genoeg kleding en dergelijke mee moest nemen, omdat we pas op 11 februari terugkeren”, doelde Erick Mwanza op de dag na de finale.

Als Zambia inderdaad de eindstrijd haalt, zal FC Utrecht het in ieder geval vier duels zonder Mulenga moeten doen: Uit bij FC Groningen en FC Twente en thuis tegen Willem II en NEC.

De 28-jarige spits scoorde dit seizoen zeven keer in zestien competitiewedstrijden voor de ploeg van Jan Wouters.

Kenneth Omeruo

ADO Den Haag moet wellicht Kenneth Omeruo missen vanwege de Afrika Cup. De negentienjarige Chelsea-huurling zit in een 32-koppige voorselectie.

Ook oud-speler van VVV-Venlo Ahmed Musa zit in het keurkorps van bondscoach Stephen Keshi, die nog negen spelers zal moeten teleurstellen.